Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Održan pres povodom gostovanja Festivala tolerancije iz Zagreba

Održan pres povodom gostovanja Festivala tolerancije iz Zagreba
Datum objave: 31.10.2014 14:49 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Ministarstvu kulture održan pres povodom gostovanja Festivala tolerancije iz Zagreba, koji će svečano biti otvoren sjutra veče u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” u 19 sati.
Na presu su govorili: Dragica Milić, pomoćnik ministra kulture, Nataša Popović, direktorica Festivala i Branko Lustig, predsjednik Festivala.

Dragica Milić, pomoćnik ministra kulture je izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da se nakon Rijeke, Beograda, Sarajeva, Ljubljane i Beča, Festival predstavlja i na Cetinju, imajući u vidu kulturno-istorijski značaj i temeljne ljudske vrijednosti koje naša Prijestonica baštini. Milić je, takođe, podsjetila da je saradnja sa svjetskim poznatim holivudskim producentom i dvostrukim oskarovcem Brankom Lustigom započela prije godinu dana predavanjem Zagreb-Holivud na Cetinju.

Nataša Popović, direktorica Festivala, uz zahvalnost Ministarstvu kulture na saradnji i organizaciji gostovanja, posebno je najavila dva dugometražna igrana filma “Colette” i “U potrazi za mađioničarem”, koje će od svih festivalskih gostovanja, publika na Cetinju prva vidjeti, te kratki film “Igre”, nastao u festivalskoj produkciji. Regionalna turneja, prema njenim riječima, ima za cilj promociju prihvatanja različitosti i skladnog suživota.

Branko Lustig, predsjednik Festivala, istakao je da mu je najveća želja da mladima za života prenese što više svojih iskustava o holokaustu, kako se tragedija takvih razmjera više nikada ne bi ponovila. Lustig je važnim ocijenio sve veće prisustvo mladih na festivalskim programima u Zagrebu i regionu.

Predstavljanje Festivala, koji je posvećen promovisanju tolerancije, prihvatanju različitosti i uvažavanju ljudskih prava, od 1. do 3. novembra na Cetinju, podrazumijeva projekciju deset žanrovski raznovrsnih filmova u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, kao i specijalni obrazovni program „Edukacijsko jutro“, u Ministarstvu kulture, u ponedjeljak, 3. novembra od 10 do 13 sati.

„Eduacijsko jutro“ namijenjeno je učenicima osnovnih i srednjih škola iz Prijestonice, tokom kojeg će Branko Lustig govoriti o svojim iskustvima iz zloglasnih logora nacističkog režima, a biće prikazan i dugometražni igrani film „Dječak u prugastoj pidžami“, britansko-američke produkcije, u režiji Marka Hermana.

Ulaz na sve projekcije u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ je slobodan, a flajer sa programom gostovanja možete preuzeti ovdje.