Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Одржан прес поводом гостовања Фестивала толеранције из Загреба

Одржан прес поводом гостовања Фестивала толеранције из Загреба
Датум објаве: 31.10.2014 14:49 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Данас је у Министарству културе одржан прес поводом гостовања Фестивала толеранције из Загреба, који ће свечано бити отворен сјутра вече у Краљевском позоришту “Зетски дом” у 19 сати.
На пресу су говорили: Драгица Милић, помоћник министра културе, Наташа Поповић, директорица Фестивала и Бранко Лустиг, предсједник Фестивала.

Драгица Милић, помоћник министра културе је изразила задовољство због чињенице да се након Ријеке, Београда, Сарајева, Љубљане и Беча, Фестивал представља и на Цетињу, имајући у виду културно-историјски значај и темељне људске вриједности које наша Пријестоница баштини. Милић је, такође, подсјетила да је сарадња са свјетским познатим холивудским продуцентом и двоструким оскаровцем Бранком Лустигом започела прије годину дана предавањем Загреб-Холивуд на Цетињу.

Наташа Поповић, директорица Фестивала, уз захвалност Министарству културе на сарадњи и организацији гостовања, посебно је најавила два дугометражна играна филма “Цолетте” и “У потрази за мађионичарем”, које ће од свих фестивалских гостовања, публика на Цетињу прва видјети, те кратки филм “Игре”, настао у фестивалској продукцији. Регионална турнеја, према њеним ријечима, има за циљ промоцију прихватања различитости и складног суживота.

Бранко Лустиг, предсједник Фестивала, истакао је да му је највећа жеља да младима за живота пренесе што више својих искустава о холокаусту, како се трагедија таквих размјера више никада не би поновила. Лустиг је важним оцијенио све веће присуство младих на фестивалским програмима у Загребу и региону.

Представљање Фестивала, који је посвећен промовисању толеранције, прихватању различитости и уважавању људских права, од 1. до 3. новембра на Цетињу, подразумијева пројекцију десет жанровски разноврсних филмова у Краљевском позоришту “Зетски дом”, као и специјални образовни програм „Едукацијско јутро“, у Министарству културе, у понедјељак, 3. новембра од 10 до 13 сати.

„Едуацијско јутро“ намијењено је ученицима основних и средњих школа из Пријестонице, током којег ће Бранко Лустиг говорити о својим искуствима из злогласних логора нацистичког режима, а биће приказан и дугометражни играни филм „Дјечак у пругастој пиџами“, британско-америчке продукције, у режији Марка Хермана.

Улаз на све пројекције у Краљевском позоришту „Зетски дом“ је слободан, а флајер са програмом гостовања можете преузети овдје.