Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Презентација ЕУ програма у култури одржана у Подгорици

Презентација ЕУ програма у култури одржана у Подгорици
Датум објаве: 19.02.2016 16:26 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Министарство културе је данас, 19. фебруара 2016. године, у Центру савремене умјетности - Галерија „Клуб“ организовало састанак црногорске мреже Фондације „Ана Линд“ и презентацију ЕУ програма за финансирање пројеката из области културе, грађанства и међукултурног дијалога.

Борис Абрамовић, координатор програма „Ана Линд“ говорио је о структури и могућностима овог интернационалног програма за промоцију међукултурног дијалога те учешћу црногорског културног и цивилног сектора у партнерским пројектима са Медитеранским земљама. Истакао је значај реализованих радионица и умјетничких активности у бројним црногорским градовима, као и подржане пројекте чланица црногорске мреже „Ана Линд“ које су на прави начин искористиле могућности овог фонда за дјеловање у промоцији културе, дијалога и активног грађанства.

Татјана Рајић, програмска менаџерка НВО „Еxпедитио“ из Котора, представила је пројекте те организације који су подржани кроз финансирање европских фондова. Говорила је о пројекту „Простори различитости“ који је суфинансиран путем конкурса Фондације и о имплеметацији пројектног циклуса са аспекта вишегодишњег  искуства „Еxпедитио“, чије се активности финансирају примарно из европских средстава, намијењених за одрживи развој и културну партиципацију.

Ана Савјак, координаторка Деска за Креативну Европу Црне Горе, представила је актуелне конкурсе програма „Европа за грађане“, са посебним акцентом на програмске приоритете за 2016. годину – Европско сјећање, демократски ангажман и грађанско учешће.  Такође, представила је програмске цијелине најзначајнијег европског фонда у култури - „Креативна Европа“ и моделе већег укључивања црногорске културе и умјетности у пројектно дјеловање кроз значајне финансијске ресурсе који могу бити одобрени за културу. Презентоване су и новине у начину достављања апликација и процесу селекције предстојећег конкурса Пројекти европског преводилаштва, који ће бити отворен крајем фебруара.

Презентацији су присуствовали представници установа културе, локалних самоуправа и цивилног сектора.