Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Почињу Дани европске баштине 2018.

Почињу Дани европске баштине 2018.
Датум објаве: 19.09.2018 12:51 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницуМинистарство културе се и ове године придружује манифестацији Дани европске баштине, која је покренута на иницијативу Савјета Европе и Европске комисије.

Као један од кључних догађаја у оквиру обиљежавања Европске године културне баштине 2018., овогодишње издање Дана европске баштине организује се под слоганом „Умјетност дијељења“.

У једанаест општина ће бити организовано четрдесет програма, чија је реализација планирана у периоду од 21. до 30. септембра 2018. године. Свечано отварање манифестације, на којем ће говорити министар културе Александар Богдановић, планирано је за 21. септембар на Универзитету Црне Горе, у 10 сати, када ће бити организована изложба „140 година од одржавања Берлинског конгреса 1878. и првог стицања независности Црне Горе“ и научна конференција „Културна баштина Црне Горе“.


МКУ

Програм Дана европске баштине 2018 базиран је на организовању изложби, предавања, радионица, концерата, а обухватиће и посјете националним парковима и културним добрима. Програми који су бесплатни за посјетиоце организују се у Будви, Бијелом Пољу, Цетињу, Херцег Новом, Котору, Колашину, Никшићу, Подгорици, Рожајама, Улцињу и Шавнику, а посјетиоци ће имати прилику да се упознају са сегментима материјалне и нематеријалне културне баштине Црне Горе. Изложбе које промовишу непокретна културна добра, иконе и фреске, природну баштину Скадарског језера, али и еволуцију коришћења мјерних инструмената у Црној Гори биће организоване у Будви, Подгорици и Бијелом Пољу, док ће публика у Котору и Цетињу имати могућност да присуствује радионицама које се односе на промовисање занатских вјештина и технике градње на сувом, без везивног материјала. Публика на сјеверу ће у оквиру манифестације посјетити археолошки локалитет Излит и изложбе “Шавник некад и сад” и “Ми у очима свијета”, које се реализују у Шавнику и Рожајама. Програми у националним парковима Ловћен и Биоградска гора подразумијевају излагање скулптура биљних и животињских врста карактеристичних за та поднебља, док се на Улцињској солани организује посматрање птица. Значајан сегмент овогодишњег програма посвећен је најмлађима, па ће дјеца школског и средњошколског узраста учествовати у литералним радионицама у Никшићу, ликовним радионицама на Цетињу, али и посјети археолошком локалитету Дукља, са циљем израде радова на тему “Како је некада изгледао римски град Дукља.”

Дани европске баштине обиљежавају се у 50 држава потписница Европске конвенције о култури, а циљ им је промоција локалних вјештина, традиције, архитектуре и умјетности, што представља заједничко културно насљеђе европских земаља. Покренута 1985. године у Француској, манифестација је организована као заједничка иницијатива Европске Уније и Савјета Европе од 1999. године, а обиљежава се у септембру мјесецу, са више од 70 000 догађаја организованих широм Европе.

Дани европске баштине омогућавају грађанима да се упознају са широким спектром културних добара кроз низ тематских догађаја, који доприносе упознавању до сада мање познатих сегмената историјског насљеђа битних за уобличавање културног идентитета Европе. Циљеви манифестације су: повећање нивоа разумијевања заједничке европске прошлости, уважавање различитих традиционалних вриједности и подстицање нових иницијатива из области конзервације и едукације, а њен паневропски карактер доприноси зближавању народа Европе, кроз ширење заједничких културних вриједности.

Више информација можете наћи овдје.

Програм Дана европске баштине у Црној Гори можете преузети овдје.