Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Култура важна веза између Црне Горе и Турске

Култура важна веза између Црне Горе и Турске
Датум објаве: 05.10.2018 13:14 | Аутор: мку

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић разговарао је данас на Цетињу са Мехметом Кесимоглуом, градоначелником турског града Киркарелија. Састанку су присуствовали и Иван Јововић, помоћник директора Управе за дијаспору и Бедри Гул, представник заједнице Црногораца у Турској.

На састанку је било ријечи о сарадњи и размјени у области културе, посебно имајући у виду чињеницу да велики дио становништва турског града Киркларели води поријекло из Црне Горе.

Саговорници су изразили задовољство што је управо у овом граду недавно отворена Црногорска соба, у оквиру Градске културне куће „ Али Риза Ефенди“ у којој су изложена специфична обиљежја културе и традиције Црне Горе.

Министар Богдановић је истакао значај исељеничке заједнице Црногораца у Турској, која својом активним радом значајно доприноси повезивању двије државе, посебно у културе. Како је навео Министар, Црна Гора и Република Турска остварују добру сарадњу у свим областима, али је управо култура једна од најзначајнијих веза између наших држава.

Градоначелник Кесимоглу је на састанку истакао да је град Киркарели посебно заинтересован за сарадњу са институцијама културе Црне Горе, како би култура, насљеђе и традиција Црне Горе били представљени на фестивалима и догађајима који се у овом граду организују.