Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Британско искуство као подршка креативном и дигиталном сектору

Британско искуство као подршка креативном и дигиталном сектору
Датум објаве: 07.10.2019 13:29 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


МКУУједињено Краљевство наставиће да подржава активности Црне Горе у области културе, а области од обостраног интереса убудуће могу бити креативне индустрије и кинематографија, оцијењено је током данашњег сусрета министра културе Александра Богдановића са амбасадорком Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске Алисон Кемп, директорицом Бритисх Цоунцила Вањом Маџгаљ и шефом продукције у “Нортхерн Иреланд Сцреен” Ендрјуом Ридом.

У том правцу потписан је и Споразум о сарадњи Министарства културе и Бритисх Цоунцила, којим је дефинисан заједнички рад у циљу подршке културном сектору, али и на развоју дигиталних технологија као креативног медија.

Иначе, током састанка посебно је наглашена досадашња добра сарадња, из које су проистекле бројне иницијативе и пројекти, при чему је најзначајнија национална конференција “Монтенегро Цреативе Форум”, која ће почети сјутра. Како је истакао министар Богдановић, та смотра у великој је мјери добила на квалитету управо захваљујући подршци Бритисх Цоунцила, који је један од партнера у реализацији.
Амбасадорка Кемп истакла је како сарадња у области културе треба да буде од посебног и обостраног значаја, тим прије јер британски аутори и културни радници могу пружити подршку црногорској сцени.

У том циљу, у нашој држави борави и Ендрју Рид, који је кроз рад у “Нортхерн Иреланд Сцреен” учествовао у снимању епизода серије “Гаме оф Тхронес” у Сјеверној Ирској, али и у другим пројектима у продукцију ХБО.
Рид је на данашњем састанку исказао задовољство што ће у оквиру “Монтенегро Цреативе Форума” подијелити искуства, али и разговарати са црногорским филмским радницима.

Министар Богдановић нагласио је и како данас потписани Споразум представља основу за знатно интензивније удружене активности на плану културе, при чему је амбасадорки Кемп захвалио на досадашњој подршци. Он је посебно захвалио Ендрјуу Риду на ангажману, истичући како у погледу продукције управо Сјеверна Ирска може бити примјер који у будућности треба да слиједи и Црна Гора.

МКУПосебно ме радује што смо данас потписали трогодишњи Споразум о сарадњи Министарства културе и Бритисх Цоунцила, који је основа за наш удружен рад на различитим пољима. Притом, прије свега, мислим на област дигиталних технологија - коју је Министарство културе препознало као једну од кључних када говоримо о креативним индустријама. Стога, сигурни смо да ћемо са партнерима из Бритисх Цоунцила постићи значајне резултате који ће прије свега бити у интересу наших стваралаца. Уз то, данашњи састанак био је и прилика да амбасадорки Кемп захвалим на досадашњој подршци, како њеној и Амбасаде Уједињеног Краљевства, тако и Бритисх Цоунцила. Подсјетићу да управо ових дана заједно организујемо националну конференцију Монтенегро Цреативе Форум која ће уједно бити и одлична прилика да утврдимо даље смјернице у правцу развоја наше сцене - нагласио је министар Богдановић.

Директорица Бритисх Цоунцила Вања Маџгаљ је изјавила да јој је изузетно задовољство и част што ће Бритисх Цоунцил у наредне три године подржати креативне индустрије у Црној Гори и то посебно у домену нових технологија.

Ми смо кроз наш програм Плаy УК, који, по први пут на овај начин, доносимо у Црну Гору, омогућили да млади креативци који се занимају за нове технологије науче како да користе нове дигиталне платформе, инвазивне платформе, прије свега у домену ВР-а, гејминга и анимације -нагласила је Маџгаљ.

Фото: Линк
Видео: Yоутубе