Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Telegram ministra Bogdanovića povodom smrti istaknutog kulturnog stvaraoca Nikole Vavića

Datum objave: 23.10.2019 11:47 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Povodom smrti istaknutog kulturnog stvaraoca, reditelja Nikole Vavića, ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je telegram saučešća njegovoj porodici.

„Nikola Vavić bio je jedna od najznačajnijih ličnosti crnogorske kulture. 

Njegovim odlaskom crnogorska kultura izgubila je jednog od onih posvećenika koji su svoje umijeće uvijek vidjeli u širem kulturološkom kontekstu, zato u njegovom slučaju moramo govoriti o odlasku vrsnog reditelja, scenariste i pedagoga. 

Vavićev angažman u Nikšićkom pozorištu i Crnogorskom narodnom pozorištu, kao i rediteljski rad, jesu i ostaće važan segment razvoja crnogorske pozorišne umjetnosti i njenog usmjerenja ka estetici modernog teatra. 

Svojim osobenim senzibilitetom, erudicijom i jednakom otvorenošću ka klasičnom i savremenom dramskom tekstu, Nikola Vavić ostavio je djelo koje će biti nezaobilazno u pručavanju istorije crnogorske scenske umjetnosti.

Pored velikog broja državnih i strukovnih nagrada i priznanja, te statusa počesnog člana Crnogorskog narodnog pozorišta, njegov umjetnički angažman i stvaralaštvo valorizovani su i statusom istaknuti kulturni stvaralac.

Porodici i prijateljima neka je za utjehu i pamćenje to što je njegov životni put ovjenčan velikim i vrijednim stvaralačkim i ljudskim uspjesima.

Iskreno žalim zbog odlaska Nikole Vavića i u svoje ime i ime Ministarstva kulture, upućujem izraze saučešća njegovoj porodici“ istakao je Ministar.