Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Отворена изложба намијењена особама са оштећеним видом “Љепоте Црне Горе на длану”

Отворена изложба намијењена особама са оштећеним видом “Љепоте Црне Горе на длану”
Датум објаве: 04.11.2019 20:40 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуПрва изложба намијењена особама са оштећеним видом, под називом “Љепоте Црне Горе на длану”, отворена је вечерас у Подгорици.

Ријеч је о пројекту Библотеке за слијепе Црне Горе, којим су у 3Д формату представљена 23 објекта од културног, туристичког и историјског значаја, а изложба је праћена и аудио водичем, те кратким описима на црном тиску и Брајевом писму.
Прву изложбу те врсте у Црној Гори отворио је министар културе Александар Богдановић.

Позив за достављање прича о европској културној баштини, на којем је изабран пројекат Библиотеке за слијепе, реализован је са циљем наглашавања европске димензије културног насљеђа, али и истицања значаја локалних заједница које су укључене у обиљежавање Дана европске баштине на европском и националном нивоу. У том контексту, посебно смо поносни што је изложба којој данас присуствујемо и по мишљењу међунардног жирија, уврштена у десет најзначајнијих прича о културном насљеђу у Европи. Пројекат “Љепоте Црне Горе на длану”, базиран на презентацији историјских и културних знаменитости Црне Горе у 3Д формату и снимању аудио водича, посебан је јер доприноси приближавању сегмената културне баштине особама оштећеног вида, које због сензорних ограничења нису имале прилику да се упознају са широким спектром културних добара у Црној Гори. Пројекат промовише иновативан и функционалан приступ у презентацији и популаризацији културне баштине, а подразумијева укључивање свих категорија друштва, уз тежњу да подстакне на дубље истраживање знаменитости локалне и националне културе, што су препознали и наши европски партнери - нагласио је он.

мкуПрисутнима се обратио и директор Библиотеке за слијепе Божидар Денда, који је истакао значај презентованих копија културних добара, посебно наглашавајући да сваки приказани примјерак свједочи о истакнутом културном и историјском раздобљу Црне Горе. Денда је нагласио да је подршка Министарства културе у реализацији овог и сличних пројеката посебно значајна, што је видљиво и кроз стално повећање броја корисника Библиотеке.

Пројекат је добио подршку Савјета Европе и Европске комисије - и то у конкуренцији 84 идеје из свих европских држава. За пројекат “Љепоте Црне Горе на длану”, Библиотека за слијепе Црне Горе у октобру је добила награду “Еуропеан Херитаге Сториес” у Стразбуру.

Изложба ће бити отворена током наредних седам дана у ЕУ инфо центру у Подгорици, након чега ће бити престављена и у још неколико других црногорских градова.

Фото: Линк
Видео: Yоутубе