Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Otvorena izložba namijenjena osobama sa oštećenim vidom “Ljepote Crne Gore na dlanu”

Otvorena izložba namijenjena osobama sa oštećenim vidom “Ljepote Crne Gore na dlanu”
Datum objave: 04.11.2019 20:40 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


mkuPrva izložba namijenjena osobama sa oštećenim vidom, pod nazivom “Ljepote Crne Gore na dlanu”, otvorena je večeras u Podgorici.

Riječ je o projektu Bibloteke za slijepe Crne Gore, kojim su u 3D formatu predstavljena 23 objekta od kulturnog, turističkog i istorijskog značaja, a izložba je praćena i audio vodičem, te kratkim opisima na crnom tisku i Brajevom pismu.
Prvu izložbu te vrste u Crnoj Gori otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Poziv za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini, na kojem je izabran projekat Biblioteke za slijepe, realizovan je sa ciljem naglašavanja evropske dimenzije kulturnog nasljeđa, ali i isticanja značaja lokalnih zajednica koje su uključene u obilježavanje Dana evropske baštine na evropskom i nacionalnom nivou. U tom kontekstu, posebno smo ponosni što je izložba kojoj danas prisustvujemo i po mišljenju međunardnog žirija, uvrštena u deset najznačajnijih priča o kulturnom nasljeđu u Evropi. Projekat “Ljepote Crne Gore na dlanu”, baziran na prezentaciji istorijskih i kulturnih znamenitosti Crne Gore u 3D formatu i snimanju audio vodiča, poseban je jer doprinosi približavanju segmenata kulturne baštine osobama oštećenog vida, koje zbog senzornih ograničenja nisu imale priliku da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara u Crnoj Gori. Projekat promoviše inovativan i funkcionalan pristup u prezentaciji i popularizaciji kulturne baštine, a podrazumijeva uključivanje svih kategorija društva, uz težnju da podstakne na dublje istraživanje znamenitosti lokalne i nacionalne kulture, što su prepoznali i naši evropski partneri - naglasio je on.

mkuPrisutnima se obratio i direktor Biblioteke za slijepe Božidar Denda, koji je istakao značaj prezentovanih kopija kulturnih dobara, posebno naglašavajući da svaki prikazani primjerak svjedoči o istaknutom kulturnom i istorijskom razdoblju Crne Gore. Denda je naglasio da je podrška Ministarstva kulture u realizaciji ovog i sličnih projekata posebno značajna, što je vidljivo i kroz stalno povećanje broja korisnika Biblioteke.

Projekat je dobio podršku Savjeta Evrope i Evropske komisije - i to u konkurenciji 84 ideje iz svih evropskih država. Za projekat “Ljepote Crne Gore na dlanu”, Biblioteka za slijepe Crne Gore u oktobru je dobila nagradu “European Heritage Stories” u Strazburu.

Izložba će biti otvorena tokom narednih sedam dana u EU info centru u Podgorici, nakon čega će biti prestavljena i u još nekoliko drugih crnogorskih gradova.

Foto: Link
Video: Youtube