Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Ипа пројекат Монет: Видео са програма размјене у Цетињу и Подгорици

Ипа пројекат Монет: Видео са програма размјене у Цетињу и Подгорици
Датум објаве: 06.11.2019 10:01 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Министарство културе је, у оквиру реализације ИПА пројекта МОНЕТ, у сарадњи са Центром савремене умјетности и Народним музејом, организовало два двонедељна програма размјене, намијењена умјетницима из Црне Горе, Италије и Албаније, који су реализовани у Цетињу и у Подгорицу.

Програм размјене у Центру савремене умјетности подразумијевао је учешће Франћесца ди Тилла, Есмерилде Херови, Франћеске Мацине и Мирјане Марсенић Вујовић, док су у програму размјене Народног музеја учествовали Мануел Иалонарди, Алесандро Ванги, Јелена Павићевић и Амир Џаковић. Током програма обје групе умјетника произвеле су радове инспирисане културном баштином Црне Горе, који ће бити дио међународне изложбе чије је приказивање планирано у Црној Гори, Италији и Албанији.

У оквиру реализације ИПА пројекта МОНЕТ планирано је одржавање седам програма размјене у којима ће учествовати 28 умјетника из Црне Горе, Албаније и Италије, а укључене институције су Народни музеј Црне Горе, Центар савремене умјетности, Фондација Пино Пасцали (Полигнано а Маре, Пуља, Италија), Археолошки музеј Рибеззо (Бриндиси, Пуља, Италија), АРАТРО - Архив електронске умјетности и лабораторија савремене умјетности Универзитета Молизе (Кампобасо, Молизе, Италија), Национална галерија умјетности Тирана (Тирана, Албанија) и Национални музеј фотографије "Маруби" (Скадар, Албанија).

Пројекат МОНЕТ је финансиран у оквиру првог позива Интеррег ИПА прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора. Основни циљ пројекта је стварање мреже музеја и културних локација и промоција природне и културне баштине кроз валоризацију музеја у смислу менаџмента, инфраструктуре и услуга. Министарство културе је на овом пројекту водећи партнер, док су остали партнери из Италије Музеј Пино Пасцали, АРАТРО Универзитет Молизе и Регија Пуља, а из Албаније Министарство културе и Музеј фотографије Маруби. Придружени партнер је Општина Леће.

Видео са програма размјене у Центру савремене умјетности можете погледати овдје
Видео са програма размјене у Народном музеју можете погледати овдје