Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић – амбасадор Прескер: Сарадња у области креативних индустрија од посебног значаја за институције и организације из Црне Горе и Републике Словеније

Министар Богдановић – амбасадор Прескер: Сарадња у области креативних индустрија од посебног значаја за институције и организације из Црне Горе и Републике Словеније
Датум објаве: 08.11.2019 12:43 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУДанас је у Министарству културе одржан састанак министра културе Александра Богдановића и амбасадора Републике Словеније у Црној Гори Њ. Е. Грегора Прескера. На састанку је разматрана досадашња сарадња у области културе, уз посебан нагласак на развој креативних индустрија.

На почетку састанка, министар Богдановић је подсјетио на иницијативе које је Министарство културе реализовало у последњем периоду, а које су се односиле на развој креативних индустрија, истичући да је организовање “Дана Црне Горе у Републици Словенији” и учешће на овогодишњем Међународном сајму предузетништва у Цељу, од посебног значаја за регионалну промоцију црногорског креативног сектора. 

Министар Богдановић је нагласио да потисани Споразум о сарадњи у области културе представља добру основу за усаглашавање Програма сарадње којим би били дефинисани конкретни пројекати који се могу имплементирати у наредном периоду. Истакао је да је подизање споменика Францу Прешерну у Подгорици и Петру ИИ Петровићу Његошу у Љубљани од посебног значаја за промоцију културне баштине Црне Горе И Словеније.

Такође, министар је истакао и сарадњу у области кинематографије нагласивши да филмски центри двије државе у континуитету реализују заједничке пројекте, што је од посебног значаја за Црну Гору, која спроводи опсежне реформе у овом сектору.

Амбасадор Прескер је истакао значај организовања “Дана Црне Горе у Републици Словенији” и МОС-а у Цељу реализованих у септембру текуће године, истичући посебно презентацију пројеката подржаних у оквиру програма “Креативна Црна Гора” , али и извођење представа савремене црногорске продукције. Нагласио је да учешће делегације Црне Горе на предстојећем “Креативном форуму” у Љубљани представља добру платформу за продубљивање сарадње на овом пољу, и истакао да министарства културе Црне Горе и Републике Словеније, кроз реализацију бројних пројеката сарадње, у великој мјери доприносе продубљивању веза између двије државе.