Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Otvorena postavka koja će biti dio Muzeja RTCG

Otvorena postavka koja će biti dio Muzeja RTCG
Datum objave: 11.11.2019 19:28 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


mkuU sjedištu nacionalnog javnog servisa u Podgorici, večeras je svečano otvorena postavka koja će biti dio Muzeja Radio i Televizije Crne Gore. Svečanost je upriličena povodom proslave 75 godina Radija Crne Gore i 55 godina Televizije Crne Gore.

Postavka ima više stotina eksponata, a njeni autori su Marina Čelebić i Vladislav Ivanović.

Postavku je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je kazao kako večerašnji događaj ima posebno značenje - tim prije jer postavka vjerno svjedoči ne samo o hronologiji rada javnog servisa, već i o istorijatu radija i televizije u Crnoj Gori.

O značaju medija kroz vrijeme nije potrebno detaljnije govoriti. Prvo radio, a potom i televizija – od Volujice do danas – za čovjeka sa naših prostora imali su posebnu težinu. A takva je i postavka pred nama – zanimljiva, raznorodna, a prije svega vjerno hronološko svjedočanstvo iskoraka, trendova, a time i razvoja medija. Od 1944. godine i Radija Cetinje, preko 1949. i mkuRadija Titograd, sve do 1964. i Televizije Crne Gore, a kasnije i uspostavljanja čitave mreže lokalnih radijskih i televizijskih stanica, stvarana je impozantna baza podataka i predmeta, koja ovom postavkom dobija svojevrstan prezenterski okvir. I otud je ona potencijalno polazište za svako buduće istraživanje vezano za oblast medija. Ujedno, planirani muzej Radio Televizije Crne Gore omogućiće i uvid u razvoj našeg političkog života, ekonomije, kulture i sporta, jer sve što će u njemu moći da se vidi predstavlja nezaobilaznu značenjsku, a nerijetko i prekretničku tačku u hronologiji naše novije istorije - naglasio je on.

Urednica programskog arhiva u RTCG Snežana Rakonjac istakla je kako je ideja o uspostavljanju muzeja javnog servisa potekla prije gotovo deset godina.

Naša ideja vodilja bila je da sačuvamo od zaborava, trajno zaštitimo i prezentujemo dio vrijednog nasljeđa nastalog tokom višedecenijskog rada dva najstarija elektronska medija u Crnoj Gori, ali i da u godini jubileja i na ovaj način iskažemo poštovanje i zahvalnost svima koji su stvarali istoriju naše kuće, a time i medijsku istoriju naše države - naglasila je ona.

mkuKako je kazala Rakonjac, postavku čine eksponati počev od onih koji podsjećaju na 1904. godinu i prvu bežičnu štaciju na Voluijici.

U zbirci tehničkih uređaja, koja svjedoči o čestim tehnološkim mijenama i specifičnostima radija i televizije kao fenomena 20. Vijeka, izloženi su i mikrofoni i kamere pred kojima su stajali učesnici Mojkovačke bitke, heroji Drugog svjetskog rata, udarnici, državnici, naučnici, filmske zvijezde i naši sugrađani iz svih krajeva Crne Gore. Sa druge strane ovih uređaja bila je brojna stvaralačka porodica različitih profesionalnih profila koja je tokom 75 radijskih i 55 televizijskih godina iz dana u dan bilježila život i istoriju Crne Gore - dodala je ona.

Dio postavke su i fotografije, programska hronologija i drugi zapisi, a kako je naglašeno na večerašnjem otvaranju - dio tog materijala spašen je zahvaljujući angažmanu brojnih institucija, prevashodno Ministarstva kulture i Crnogorske kinoteke.

Foto: Link
Video: Youtube