Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Раст буџета за културу:Средства за 10 одсто већа него ове године, институцијама културе 1,2 милиона еура више

Раст буџета за културу:Средства за 10 одсто већа него ове године, институцијама културе 1,2 милиона еура више
Датум објаве: 05.12.2019 14:41 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Влада Црне Горе ће сљедеће године за културу издвојити 10 одсто више средстава у односу на текућу, док ће подршка институцијама културе бити већа за 1,2 милиона еура у односу на 2019, саопштио је министар културе Александар Богдановић на данашњој сједници Одбора за просвјету, науку, културу и спорт у Скупштини Црне Горе.

Он је члановима Одбора представио Буџет Црне Горе за 2020. годину који се тиче културе, при чему је нагласио како су - у односу на раније године - повећана средства за све продуктивне програме, као и за бројне области, почев од кинематографије, све до капиталних пројеката и креативних индустрија. 

Вјерујем да је добра вијест с̌то ц́е Влада Црне Горе у сљедец́ој години за културу предлоз̌ила средства у износу од 25 милиона еура, с̌то је за готово 10 одсто вис̌е у односу на текуц́у фискалну годину.

Сигуран сам да то моз̌е представљати разлог за оптимизам, најприје када је у питању финансирање умјетности, установа, бас̌тине и инфраструктуре из области културе из јавних фондова. Ипак, једнако - тај податак представља јасан сигнал како постоји тренд раста подрс̌ке саме дрз̌аве култури и пратец́им процесима и сигуран сам да ц́е он бити настављен и у годинама које су пред нама - рекао је он.

Министар Богдановић казао је како су Буџетом за 2020. годину планирана већа средства у циљу развоја готово свих области умјетности, при чему је издвојио податке који се тичу кинематографије и креативних индустрија.

Посебно ми је драго с̌то ц́е 2020. година донијети знатна улагања у кинематографију. Сасвим конкретно, у ту сврху опредијелили смо 1,6 милиона, односно готово 40 одсто вис̌е него ове године, а то је само дио свега с̌то ц́емо урадити. Јер, и кроз бројне друге механизме - поц̌ев од креативних индустрија, преко подрс̌ке за копродукцијске пројекте, све до онога с̌то је нас̌ој кинематографији сада доступно и путем “Еуримагеса” - постоји низ инструмената да сљедец́е године додатно унаприједимо ту област. Нас̌ циљ је и вец́а видљивост црногорске кинематографије и вец́е уц̌ес̌ц́е у копродукцијама и, на крају, с̌то је уосталом и повезано са претходна два - афирмација потенцијала који Црна Гора има као дестинација са бројним атрактивним филмским локацијама. Осим тога, поменуц́у да само сљедец́е године опредјељујемо вис̌е од милион еура за област креативних индустрија. Притом, није ријец̌ само о директној подрс̌ци ствараоцима који раде у том сектору, вец́ и о улагањима у инфраструктуру, односно капацитете за њихов рад. Истовремено, вјерујем да ц́емо на тај нац̌ин добити и ресурсе за квалитетне програме размјене умјетника - поводом ц̌ега смо вец́ много урадили и током ове године - истакао је министар Богдановић.

Он је представио и друге кључне мјере које су планиране Буџетом за сљедећу годину.

Уложићемо вис̌е средстава и у савремену умјетност, рад музиц̌ких институција и музиц̌ара, а театарска сцена биц́е у јос̌ вец́ем фокусу, при ц̌ему мислим и на независну сцену. Активна подрс̌ка дрз̌аве фестивалима и сродним смотрама не само да ц́е бити настављена, него ц́емо настојати да она буде јос̌ вец́а, јер увиђамо какав знац̌ај бројни програми имају - не само за локалне средине, вец́ и за Црну Гору, њену културу, туризам, промоцију, а тиме и економију.

Вец́ имамо концепт даљих активности на пољу даље валоризације културне бас̌тине. Поред будз̌етских, у културну бас̌тину оц̌екујемо следец́е године и средства из приватних фондова, а све кроз моделе сарадње са приватним сектором који треба да има ваз̌ну улогу у валоризацији издас̌них потенцијала културне бас̌тине.

Када говоримо о инфраструктури, кроз Будз̌ет за наредну годину обезбиједили смо средства за знац̌ајне инфраструктурне пројекте које треба да обезбиједе развој свих сегмената културе. Сљедец́е године ц́емо у потпуности заврс̌ити и у функцију ставити три креативна хаба и у Котору, Бару и Подгорици. Поред тога, у највец́ој мјери биц́е заврс̌ене активности и на успостављању и два преостала – у Бијелом Пољу и у Јусовац̌и у Подгорици - закључио је министар Богдановић.