Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Utvrđen Prijedlog zakona o medijima: Nova rješenja usklađena sa međunarodnim standardima

Utvrđen Prijedlog zakona o medijima: Nova rješenja usklađena sa međunarodnim standardima
Datum objave: 05.12.2019 17:35 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o medijima.

Tim povodom, nakon sjednice, predstavnicima medija obratio se ministar kulture Aleksandar Bogdanović koji je istakao kako je novi akt plod rada u kojem su učestvovali i predstavnici medijske zajednice, civilnog sektora, akademske zajednice, regulatora i samoregulatora, Sindikata medija, predstavnika državnih institucija.

Tokom izrade ovog akta, imali smo tijesnu saradnju sa ekspertima Savjeta Evrope, uz najširu javnu raspravu koja je trajala i van maksimalnih rokova. Zakon je praćen i trostrukom monitoring ekspertizom Savjeta Evrope, uz tri čitanja Evropske komsije, a sve u cilju usaglašavanja sa najvišim međunarodnim standardima - rekao je on.

Ministar Bogdanović je istakao kako prijedlog novog zakonskog rješenja donosi niz novih mjera i instituta.

Neka od novih rješenja tiču se šire definicije medija, koja sada podrazumijeva i online medije. Pritom, prijedlog zakona prepoznaje i odgovornosti osnivača tih medija u pogledu objavljivanja komentara treće strane, opet na preporuku eksperata Savjeta Evrope. Prijedlogom zakona predviđeno je i formiranje Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, što i ovim putem želim posebno akcentovati kao dobar model. U okviru tog fonda biće obezbijeđena podrška medijima za proizvodnju programskih sadržaja od javnog interesa, kao i sredstva za podsticanje samoregulacije - naglasio je on.

Pitanje medijskog vlasništva takođe je tretirano novim aktom. 

To će, kako je ovim prijedlogom definisano, biti transparentnije, a osnivači medija imaće i obavezu da na jednostavan i direktan način omoguće javnosti podatke o svim vlasnicima koji imaju više od pet odsto udjela u osnivačkom kapitalu medija. Takođe, zakon definiše transparentnost finansiranja medija iz javnih prihoda, uključujući i oglašavanja državnih organa u medijima, tako što predviđa kako obavezu organa javnog sektora, tako i medija o vođenju evidencije i objavljivanje podataka o uplatama iz javnih prihoda - saopštio je ministar Bogdanović.

Prijedlog zakona o medijima, uz to, sadrži i posebne odredbe koje se tiču osnivanja medija, prava zaštite izvora informacija, zaštite ugleda novinara, isključenja odgovornosti za štetu ako je novinar postupao u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, pretpostavke nevinosti, zabrane govora mržnje, zaštite djece i maloljetnika, prava na ispravku i odgovor, te čuvanja i prava na uvid u medijski zapis.

MINISTARSTVO KULTURE

VIDEO:YOUTUBE