Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Представљени резултати подпрограма Агро дизајн – црногорска култура хране 2019.

Представљени резултати подпрограма Агро дизајн – црногорска култура хране 2019.
Датум објаве: 18.12.2019 12:00 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУПредстављање резултата подпрограма Агро дизајн – црногорска култура хране за 2019. годину, који заједнички спроводе Министарство културе и Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Факултетом ликовних умјетности Универзитета Црне Горе, одржано је данас у мултимедијалној сали Министарства културе. Овај подпрограм, који се већ трећу годину заредом реализује у оквиру Програма Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција 2017-2020, успјешно увезује креативну заједницу са пољопривредним произвођачима. 

Како је наглашено, од 2017-те године када је програм покренут, у свакој црногорској општини су одржане тематске радиониоце на којима су представљене могућности сарадње са креативним сектором у циљу брендирања вриједности Црне Горе као специфичне еколошке и кулинарске дестинације, у сврху јачања туристичких и културних потенцијала у производњи и очувању традиционалних производа и метода производње хране. 

Агро дизајн – црногорска култура хране пружа подршку производњама које сврставамо у мање или производње средње величине, а које не располажу буџетима за адекватно брендирање производа. Зато је овај програм у протеклом периоду израдио више комплетних визуелних идентитета са подбрендовима који се данас могу видјети на рафовима трговина. Представљени су већ заживјели брендови Хаџи, Рамар и многи други који су на овај начин успоставили свој маркетиншки приступ и осигурали себи препознатљивост и јединствену тржишну позицију. 
На данашњој презентацији, истакнута је употребљивост информација које пољопривредници добијају од представника Министарства пољопривреде кроз овај подпрограм, а тичу се обавезних стандарда приликом паковања и брендирања производа, политика и ознака квалитета као и географске ознаке поријекла. Такође, било је ријечи и о значају коришћења базе података која је настала мапирањем садржаја и активности које реферишу на различите области националних вриједности у сврху креирања уникатних производа. 

Представљени су узорци паковања чији је дизајн имао полазиште у обрасцима карактеристичних комада културне баштине, а који овако инкорпорирани у дизајн амбалаже имају јединствену ликовну вриједност, надилазе свакодневну употребу и функционишу као аутентични сувенири.

18 наљепница за 6 врста чајева под брендом Теа фром МЕ, које су дизајнирале студенткиње Факултета ликовних умјетности Лана Булатовић, Ана Митровић, Јована Мрваљевић и Анђела Мрвошевић, под менторством професорица Ане Матић и Аделе Зејниловић, представљају узорке процеса који се одвијао током 2019-те године. Професорице и студенткиње Факултета ликовних умјетности са Цетиња су говориле о креативном процесу и уједно позвале заинтересоване произвођаче да своје производне капацитете пријаве за учешће у програму за наредну годину. 

Позив за учешће у програму Агро дизајн -црногорска култура хране за 2020. годину пољопривредни произвођачи могу потражити на wеб сајтовима Министарства културе и Министарства пољопривреде и руралног развоја већ од наредне недјеље па све до 17. јануара када се позив затвара.