Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

U Podgorici otkriven spomenik crnogorskom gospodaru Ivanu Crnojeviću

U Podgorici otkriven spomenik crnogorskom gospodaru Ivanu Crnojeviću
Datum objave: 18.12.2019 12:22 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


MKUU Podgorici je danas, u okviru programa obilježavanja 19. decembra - Dana oslobođenja Glavnog grada, otkriven spomenik vladaru Ivanu Crnojeviću.

Spomenik je lociran u središtu grada, nedaleko od zdanja Gimnazije “Slobodan Škerović”, a tokom današnjeg otvaranja prisutnima se obratio ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je kazao kako spomenik predstavlja značajan materijalni simbol istorijske istrajnosti Crne Gore i svjedočanstvo o umješnosti i visokim postignućima njenih vladara.

Postoje vladari čiji život i djelo istorija pamti kao svojevrsni sažetak prethodnih iskustava prostora kojim su vladali. Isto tako, postoje i vladari čiji je trag u istoriji ubilježen kao prepoznatljiv nagovještaj budućih događaja i procesa, koji će zahvatiti države na čijem su čelu bili. Ivan Crnojević jedna je od onih istorijskih ličnosti u čijoj se vladavini stiče, ali i antircipira ono najvažnije u istorijskom iskustvu Crne Gore. Istrajnost i vizionarstvo jesu osobine Ivana Crnojevića zahvaljujući kojima se Crna Gora održala na prostoru na kom je održanje samostalnosti jednog malobrojnog naroda bilo gotovo nemoguća misija. Sa Ivanom Crnojevićem, Crnogorci su, u jednom od najdelikatnijih perioda po svoj opstanak, dobili slobodarskog i hrabrog, ali i mudrog glavara koji je znao da premjeri odnos između onoga sa čime raspolaže i onoga što mu prijeti, da shvati okolnosti i da sa svog Žabljaka vidi i podalje i poviše od drugih. Zato, kada govorimo o Ivanu Crnojeviću, govorimo, između ostalog, i o prevaziđenoj stihijnosti u korist umijeća vladanja, to jest – razlici između gole borbe za opstanak i strategijskog i vizionarskog upravljanja teritorijom na koju stalno pretenduje neka veća sila - naglasio je on.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković istakao je da gospodar Ivan Crnojević jeste najznačajnija karika u dugom istorijskom nizu koji tvore četiri crnogorske dinastije, najsvjetliji primjer u vjekovnoj borbi Crnogoraca za slobodu i državno dostojanstvo, te najubjedljivije svjedočanstvo naše identitetske, kulturne i duhovne samobitnosti.

Ni današnjoj Crnoj Gori, koja nastoji da do kraja državno uokviri identitet, prilagođavajući ga duhu modernog doba, Ivan Crnojević nije ništa manje potreban. Utemeljeni u slobodarskoj misli plemenitog zetskog gospodara, njegovo novovjekovno shvatanje identitetske samobitnosti i renesansni doživljaj kulture i duhovnosti, predstavljaju najbolji odgovor na izazove kojima smo, kao društvo i država, još uvijek izloženi. I zato ovaj spomenik koji danas otkrivamo predstavlja ne samo simbol naše slavne prošlosti, već jednako tako ili više od toga, svjetionik koji osvjetljava put slobodnoj, prosvijećenoj, savremenoj i evropskoj Crnoj Gori - rekao je on.

Direktor kompanije “Zetagradnja” Blagota Radulović, koji je inicirao i finansirao gradnju spomenika, kazao je kako se Crna Gora, Crnogorci i Crnogorke imaju kroz istoriju sa kime i čime dičiti i to pred cijelim svijetom.

Svi znamo, a to moraju zapamtiti i buduće generacije, da nije bilo crnogorke crkve - ne bi bilo ni crnogorske državnosti, jer je Crnogorska crkva je od vremena Ivana Crnojevića do 1920. godine bila nezavisna - zaključio je on, izrazivši posebnu zahvalnost vajaru Mitru Živkoviću.

Foto: Link
Video: Youtube