Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Подгорици откривен споменик црногорском господару Ивану Црнојевићу

У Подгорици откривен споменик црногорском господару Ивану Црнојевићу
Датум објаве: 18.12.2019 12:22 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУУ Подгорици је данас, у оквиру програма обиљежавања 19. децембра - Дана ослобођења Главног града, откривен споменик владару Ивану Црнојевићу.

Споменик је лоциран у средишту града, недалеко од здања Гимназије “Слободан Шкеровић”, а током данашњег отварања присутнима се обратио министар културе Александар Богдановић.

Он је казао како споменик представља значајан материјални симбол историјске истрајности Црне Горе и свједочанство о умјешности и високим постигнућима њених владара.

Постоје владари чији живот и дјело историја памти као својеврсни сажетак претходних искустава простора којим су владали. Исто тако, постоје и владари чији је траг у историји убиљежен као препознатљив наговјештај будућих догађаја и процеса, који ће захватити државе на чијем су челу били. Иван Црнојевић једна је од оних историјских личности у чијој се владавини стиче, али и антирципира оно најважније у историјском искуству Црне Горе. Истрајност и визионарство јесу особине Ивана Црнојевића захваљујући којима се Црна Гора одржала на простору на ком је одржање самосталности једног малобројног народа било готово немогућа мисија. Са Иваном Црнојевићем, Црногорци су, у једном од најделикатнијих периода по свој опстанак, добили слободарског и храброг, али и мудрог главара који је знао да премјери однос између онога са чиме располаже и онога што му пријети, да схвати околности и да са свог Жабљака види и подаље и повише од других. Зато, када говоримо о Ивану Црнојевићу, говоримо, између осталог, и о превазиђеној стихијности у корист умијећа владања, то јест – разлици између голе борбе за опстанак и стратегијског и визионарског управљања територијом на коју стално претендује нека већа сила - нагласио је он.

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић истакао је да господар Иван Црнојевић јесте најзначајнија карика у дугом историјском низу који творе четири црногорске династије, најсвјетлији примјер у вјековној борби Црногораца за слободу и државно достојанство, те најубједљивије свједочанство наше идентитетске, културне и духовне самобитности.

Ни данашњој Црној Гори, која настоји да до краја државно уоквири идентитет, прилагођавајући га духу модерног доба, Иван Црнојевић није ништа мање потребан. Утемељени у слободарској мисли племенитог зетског господара, његово нововјековно схватање идентитетске самобитности и ренесансни доживљај културе и духовности, представљају најбољи одговор на изазове којима смо, као друштво и држава, још увијек изложени. И зато овај споменик који данас откривамо представља не само симбол наше славне прошлости, већ једнако тако или више од тога, свјетионик који освјетљава пут слободној, просвијећеној, савременој и европској Црној Гори - рекао је он.

Директор компаније “Зетаградња” Благота Радуловић, који је иницирао и финансирао градњу споменика, казао је како се Црна Гора, Црногорци и Црногорке имају кроз историју са киме и чиме дичити и то пред цијелим свијетом.

Сви знамо, а то морају запамтити и будуће генерације, да није било црногорке цркве - не би било ни црногорске државности, јер је Црногорска црква је од времена Ивана Црнојевића до 1920. године била независна - закључио је он, изразивши посебну захвалност вајару Митру Живковићу.

Фото: Линк
Видео: Yоутубе