Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања

Министар Богдановић одговарао на посланичка питања
Датум објаве: 23.12.2019 12:45 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУМинистар културе Александар Богдановић одговарао је на данашњој сједници Скупштине Црне Горе на посланичка питања.
На посланичко питање да ли је преусмјеравање средстава са рачуна институција културе на потрошачку јединицу Министарство културе резултирало немогућношћу реализације неких од планираних пројеката, министар Богдановић одговорио је одрично.
Ниједан програмски или неки други садржај у јавним установама није трпио због преусмјеравања средстава, јер су она обезбијеђена са буџетских позиција за које више није постојала потреба у периоду до краја текуће буџетске године. До преусмјеравања средстава дошло је због наше амбиције да јачамо наш културни и државни идентитет – како на националном, тако и на међународном нивоу. Желимо да представимо нашу умјетност и у другим срединама, да отворимо врата нашим умјетницима и на међународној сцени, а на тај начин најбоље промовишемо све оно што је културно богатство и вриједности наше Државе. Зато смо током 2019. године организовали “Дане Црне Горе у Словенији”, презентацију програма “Креативна Црна Гора” у Загребу, представили богату културну баштину на Балканском архитектонском бијенале у Београду, те узели активно учешће и имали запажену улогу на Арт маркету у Будимпешти.
На свим наведеним смотрама представили смо црногорске умјетнике и њихов рад – почев од препознатљивих стваралаца, све до независне сцене - одговорио је он.
Министар Богдановић појаснио је шта је све Министарство културе уприличило током тих програма.
Током септембарских Дана Црне Горе у Словенији, у Љубљани и Цељу приредили смо више умјетничких смотри. На програму су била два комада независне позоришне продукције из Црне Горе, уз наступ једног од најпопуларнијих хип хоп састава у регији – „Wхо Сее“. Паралено са тим, у оквиру економског сајма у Цељу “М.О.С”, Министарство културе је представило гостима сегмент програма “Креативна Црна Гора”.
Програм манифестације “Креативна Црна Гора: Дани Црне Горе у Загребу” чинио је изложбу Удружења ликовних умјетника Црне Горе, представљање аутора и првих производа из области креативних индустрија Црне Горе, као и наступ црногорске виолинисткиње Верице Чуљковић.
У Будимпешти смо представили црногорске ауторе из ликовне умјетности и то на једном од највећих Арт маркета у Европи.
На Балканском архитектонском бијеналу, представили смо активности на валоризацији црногорске културне баштине, али и на очувању архитектуре XX вијека - нагласио је он.
Током сједнице, говорено је и о номинацији Бокељске морнарице за упис на УНЕСЦО Листу нематеријалне баштине. Министар Богдановић казао је како је номинациони досије потребно допунити, што је очекивано - тим прије јер је од почетка његове израде протекло мање од двије године.
Како бих Вас цјеловито информисао, нагласићу да су ове године одбијене двије номинације – и то Њемачке и Бугарске, па су их те државе повукле и прије самог засиједања. Црногорске номинације међу одбијеним, дакле, нема. Када је наша номинација у питању, опет ћу поновити како је евалуационо тијело УНЕСЦО процијенило да је ријеч о важном насљеђу које заслужује да се нађе на Листи, при чему смо сазнали и то да је његова важност и сложеност чак инспирисала УНЕСЦО да промијени форму досијеа, будући да је Бокељска морнарица далеко комплекснија од већине добара која су до сада разматрана. Подсјетићу и да овакав процес номинације не траје неколико мјесеци. Напротив. Уз то, како сте и сами могли да видите, управо да не би било различитих тумачења, чим је завршена конференција УНЕСЦО у Боготи, јавности смо дали на увид цјелокупан видео снимак дијела који се тицао Бокељске морнарице - рекао је он.