Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Министарству културе представљена скулптура Димитрија Поповића “Омаж Леонарду да Винчију 1519-2019“

У Министарству културе представљена скулптура Димитрија Поповића “Омаж Леонарду да Винчију 1519-2019“
Датум објаве: 27.12.2019 20:46 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


мкуУ Министарству културе вечерас је представљена скулптура Димитрија Поповића под називом “Омаж Леонарду да Винчију 1519-2019“.

Тиме се и Црна Гора придружила обиљежавању пет вјекова од смрти Леонарда да Винчија, и то на крају године током које је низом програма обиљежена 140. годишњица успостављања дипломатских односа Црне Горе и Италије.

Говорећи на вечерашњем догађају, министар културе Александар Богдановић нагласио је како је управо Леонардо да Винчи једна од препознатљивих инспирација Димитрија Поповића.

“Познато је да су бројни аспекти комлексног Леонардовог дјела били тема Поповићевих студиозних истраживања и реинтерпретација, што се може пратити још од његових формативних академских дана. Отварајући дијалог са Леонардовим дјелом, Поповић је створио један универзално интригантан опус који чине аутентична дјела изузетне снаге.

Тако и скулптура коју вечерас представљамо, а о којој ће најбоље говорити њен аутор, обухвата и сублимише идеје водиље Леонардовог дјела, које најснажније карактерише управо жеља за слободом и непризнавањем како стварних тако и имагинарних граница.

мкуУ Леонардово вријеме култура није познавала границе и уједињавала је, у размјени искустава, сву тадашњу Европу без обзира на контрасте и унутрашње сукобе. Зато се Леонардов геније опире сваком заобилазном покушају да се његово дјело чита кроз кључ граница или ограничења науке, територије или нације, што се неријетко покушавало наметнути током каснијих вјекова. То би резултирало заблудом, а прије свега редукцијом немјерљивог Леонардовог доприноса прогресу човјечанства.

Зато можемо рећи да овај Димитријев рад представља још један убједљив прилог Леонардовом генију и његовој универзалности. То је дјело на које и аутор и Црна Гора могу бити поносни, и ја му се на томе искрено захваљујем - истакао је Министар.

Представљајући свој рад Димитрије Поповић је истакао да скулптура представља људску фигуру описану кругом и квадратом, са два симбола свијета и универзума или земље и неба. У тој транспозицији цртежа у форми скулптуре, је та хуманистичка ренесансна идеја гдје се човјек представља као центар свијета, гдје је људско биће мјесто свих ствари- истакао је Поповић и завршио цитатом чувеног енглеског теоретичара и критичара Кенета Кларка: “Леонардо је Хамлет историје и умјетности којег свако од нас треба стварати на свој начин”.

Фото: Линк

Видео: Yоутубе