Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Crnogorsku umjetnost činimo vidljivijom van naše zemlje, a kulturu još dostupnijom našim građanima

Crnogorsku umjetnost činimo vidljivijom van naše zemlje, a kulturu još dostupnijom našim građanima
Datum objave: 07.01.2020 11:14 | Autor: Ministarstvo kulture

Ispis Štampaj stranicu


Tokom prethodne tri godine, težili smo da unaprijedimo uslove u oblasti kulture, a iznad svega - da crnogorsku umjetnost učinimo vidljivijom u regionalnim i širim okvirima. Iznad svega, težili smo da kultura i umjetnost ne budu zatvoreni procesi, već dostupni svima - u čemu smo, čitavim nizom aktivnosti, i uspjeli. Broj aktera u tim procesima, a uz to i svih onih koji čine auditorijum, nikad nije bio veći.

U kojoj smo mjeri uspjeli u namjeri da unaprijedimo uslove za bavljenje umjetnošću, reći će činjenica da je Crna Gora od ove godine članica "Eurimagesa", da smo u potpunosti pokrenuli program kreativnih industrija, ali i da je državni budžet namijenjen za kulturu iz godine u godinu sve veći.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture postali su posvećen partner najprogresivnijim i najposjećenijim festivalima u državi, na brojne načine podržavali smo i institucije i nezavisnu scenu u njihovoj težnji da svoj rad prezentiraju van granica Crne Gore - što je dalo i više nego dobre rezultate i na taj način obezbijedili građanima kvalitetan kulturni sadržaj.

Program "Kreativna Crna Gora", kao pionirski poduhvat u toj oblasti, ne samo da je već ispunio očekivanja, već je naša država najviše odmakla u čitavom regionu kada su u pitanju kreativne industrije. Podsjetiću da su iza nas već dva konkursa, a da su proizvodi naših mladih stvaralaca zavrijedili pažnju kako na crnogorskom, tako i na međunarodnom planu.
Sa druge strane, upravo u godini na izmaku napravljeni su i važni iskoraci u oblasti medija, gdje smo pripremili čitav niz novih zakona - u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, uz čvrstu saradnju i sa domaćim partnerima i sa ekspertima Savjeta Evrope i Evropske unije.

Pitanje zaštite našeg kulturno-istorijskog nasljeđa, uz znatno izdašnija ulaganja u arheološka i druga istraživanja i konzervatorske radove u brojnim krajevima Crne Gore, mjere su kojima smo bili posvećeni kada je u pitanju kulturna baština.

U tom ćemo duhu nastaviti i sljedeće godine. Već je izvjesno kako će institucije kulture raspolagati većim sredstvima, da ćemo posebnu pažnju posvetiti kinematografiji, a u četiri grada uspostavićemo ili početi koncipiranje regionalnih centara za kreativne industrije i rezidencijalne umjetničke programe. Pritom, kulturu ćemo učiniti još dostupnijom svim našim građanima, što je, u osnovi, i ključni motiv - ne samo našeg, već i rada svih kulturnih djelatnika u Crnoj Gori.

Linkovi: