Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Црногорску умјетност чинимо видљивијом ван наше земље, а културу још доступнијом нашим грађанима

Црногорску умјетност чинимо видљивијом ван наше земље, а културу још доступнијом нашим грађанима
Датум објаве: 07.01.2020 11:14 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Током претходне три године, тежили смо да унаприједимо услове у области културе, а изнад свега - да црногорску умјетност учинимо видљивијом у регионалним и ширим оквирима. Изнад свега, тежили смо да култура и умјетност не буду затворени процеси, већ доступни свима - у чему смо, читавим низом активности, и успјели. Број актера у тим процесима, а уз то и свих оних који чине аудиторијум, никад није био већи.

У којој смо мјери успјели у намјери да унаприједимо услове за бављење умјетношћу, рећи ће чињеница да је Црна Гора од ове године чланица "Еуримагеса", да смо у потпуности покренули програм креативних индустрија, али и да је државни буџет намијењен за културу из године у годину све већи.

Влада Црне Горе и Министарство културе постали су посвећен партнер најпрогресивнијим и најпосјећенијим фестивалима у држави, на бројне начине подржавали смо и институције и независну сцену у њиховој тежњи да свој рад презентирају ван граница Црне Горе - што је дало и више него добре резултате и на тај начин обезбиједили грађанима квалитетан културни садржај.

Програм "Креативна Црна Гора", као пионирски подухват у тој области, не само да је већ испунио очекивања, већ је наша држава највише одмакла у читавом региону када су у питању креативне индустрије. Подсјетићу да су иза нас већ два конкурса, а да су производи наших младих стваралаца завриједили пажњу како на црногорском, тако и на међународном плану.
Са друге стране, управо у години на измаку направљени су и важни искораци у области медија, гдје смо припремили читав низ нових закона - у складу са највишим међународним стандардима, уз чврсту сарадњу и са домаћим партнерима и са експертима Савјета Европе и Европске уније.

Питање заштите нашег културно-историјског насљеђа, уз знатно издашнија улагања у археолошка и друга истраживања и конзерваторске радове у бројним крајевима Црне Горе, мјере су којима смо били посвећени када је у питању културна баштина.

У том ћемо духу наставити и сљедеће године. Већ је извјесно како ће институције културе располагати већим средствима, да ћемо посебну пажњу посветити кинематографији, а у четири града успоставићемо или почети конципирање регионалних центара за креативне индустрије и резиденцијалне умјетничке програме. Притом, културу ћемо учинити још доступнијом свим нашим грађанима, што је, у основи, и кључни мотив - не само нашег, већ и рада свих културних дјелатника у Црној Гори.

Линкови: