Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Državni sekretar Ministarstva kulture Dražen Blažić: Crna Gora je vjekovima, baš kao i danas, bila dom svih njenih građana u kojem nikome nije tijesno

Državni sekretar Ministarstva kulture Dražen Blažić: Crna Gora je vjekovima, baš kao i danas, bila dom svih njenih građana u kojem nikome nije tijesno
Datum objave: 14.01.2020 16:29 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


„Crna Gora je vjekovima, baš kao što to čini i danas, baštinila vrijednosti na kojima počivaju savremena multikonfesionalna društva. To je naša naslijeđena tekovina, suština postojanja današnje Crne Gore, ali i temelj njene budućnosti” – rekao je državni sekretar Ministarstva kulture Dražen Blažić.

Dodao je da je kulturna baština svake države, pa i naše Crne Gore, najbolje svjedočanstvo istorije i kulture naslijeđene od prethodnih generacija i da država ima odgovornost da shodno Ustavu Crne Gore, štiti i afirmiše naslijeđene kulturne vrijednosti svih kulturnih dobara koja se nalaze na njenoj teritoriji.

„Vlada Crne Gore je pokazala da je zaštita kulturnih dobara obaveza koja nema alternativu. Zato, zaštita i očuvanje kulturnih dobara i njihovo prenošenje budućim generacijama, u autentičnom obliku, nedvosmisleno je prioritet svake odgovorne državne i kulturne politike“ – naglasio je drž. sekretar Blažić.

Istakao je da smo Zakonom o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, stvorili preduslov za značajno veća finansijska izdvajanja za očuvanje autentičnosti i integriteta sakralnih objekata koji imaju status kulturnog dobra.

„U proteklih par decenija, upravo sakralni objekti znali su biti izloženi značajnim promjenama, često uz zabrinjavajuće promjene autentičnosti i integriteta kulturnog dobra. Zato kao odgovorna Vlada, želimo da zajedno sa svima koji izraze spremnost za to, doprinesemo očuvanju naše kulturne baštine, kako bi je u autentičnom obliku prenijeli na generacije koje dolaze“ – rekao je Dražen Blažić uz objašnjenje da nam upravo to i omogućava novi Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

Naveo je i da i u samoj porodici, kao nukleusu svakog pa i crnogorskog društva, možemo imati drugačija mišljenja i poglede na neke stvari, ali da to u današnjoj Crnoj Gori nije i ne smije biti razlog za podjelu, već su tekovine slobode i različitosti je ideja koja nas spaja.

„To je izraz zrelosti, principa i tradicije svojstvene Crnoj Gori, koja je vjekovima, baš kao i danas, bila dom svih njenih građana u kojem nikome nije tijesno“ – istakao je Blažić.

Video: Youtube
Foto i video: flickr

MINISTARSTVO KULTURE