Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

„La Boheme“ otvara vrata operskoj umjetnosti u Crnoj Gori

„La Boheme“ otvara vrata operskoj umjetnosti u Crnoj Gori
Datum objave: 17.01.2020 16:16 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


MKUOpera Đakoma Pučinija „La Boheme“, koja će premijerno biti izvedena 21. januara u 20 sati u Crnogorskom narodnom pozorištu, rezultat je Memoranduma o saradnji u oblasti kulture i muzike koji je Ministarstvo kulture Crne Gore potpisalo sa Fondacijom „Festival Pucciniano“. U realizaciju ovog važnog projekta za našu kulturu uključili su se i CNP, Muzički centar Crne Gore, Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori, Fondacija Kultura klasika i Italijanski kulturni centar.

Na konferenciji za novinare održanoj danas u CNP-u, generalna direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture Dragica Milić naglasila je da je Memorandumom predviđena promocija operske djelatnosti u našoj zemlji, s posebnim akcentom na organizaciju obuka i treninga za domaće talente u ovoj oblasti.
„Međunarodna saradnja predstavlja važan segment kulturne politike koju vodi Ministarstvo kulture i jedan je od naših razvojnih prioriteta. U toj oblasti dominatnu ulogu imaju evropski programi saradnje, ali za nas su značajni i bilateralni sporazumi sa referentnim fondacijama, asocijacijama i organizacijama iz cijelog svijeta, poput Fondacije „Festival Pucciniano“ – kazala je Milić.
Milić je zahvalila Ambasadi Italije u Crnoj Gori i njegovoj ekselenciji ambasadoru Luki Zelioliju na izuzetno konstruktivnoj saradnji.
„U proteklom periodu realizovali smo niz vrlo uspješnih i zanimljivih programa kojima smo ne samo iskazali, već i ojačali veze između Italije i Crne Gore“ – naglasila je Milić.
Njegova ekselencija Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli uvjeren je da će 21. januar biti dan za pamćenje, jer će Podgorica postati dio operske tradicije na evropskom nivou.
„Vjerujem da je kultura spona među državama i da je kulturni razvoj jedan od prioriteta u Crnoj Gori. Veoma mi je drago što je Ambasada Italije finansijski doprinijela ovako važnom projektu“ - kazao je ambasador Zelioli.
Umjetnički direktor CNP-a Željko Sošić podsjetio je da je prva opera u Crnoj Gori bila „Balkanska carica“ Radmile Vojvodić.
„Opera je umjetnički vrhunac evropske civilizacije i jedna od temeljnih vrijednosti evropskog kulturnog nasljeđa. Sa te strane smo mi, kao nacionalni teatar, osjetili obavezu da tih noći kada opera bude izvođena budemo dio tog civilizacijskog nasljeđa“ – poručio je Sošić.
Direktorica CNP-a Zorana Kralj apostrofirala je da je nacionalni teatar, uprkos prvobitnom oprezu, bio i te kako spreman da se bavi najkompleksnijim produkcijama.
„Danas sa sigurnošću možemo reći da CNP, zajedno sa partnerskim institucijama, jeste spremno da se bavi najkompleksnijim produkcijama i pozorišnim formama. Pored planiranih izvođenja „La Boheme” do kraja ove sezone, trudićemo se da otpočnemo rad na novoj operskoj produkciji i time uspostavimo kontinuirani operski repertoar u nacionalnom teatru“ - istakla je Kralj.
Reditelj opere „La Boheme“ Andrea Tocchio naglasio je da su se u procesu postavljanja ovog djela vodili klasikom i tradicijom.
„Posebno sam zahvalan i na profesionalnosti pjevača koji su stvorili likove kakve sam zamislio. Siguran sam da će opera doživjeti veliki uspjeh“ - kazao je Tocchio.
Dirigent Alberto Veronezi ocijenio je da će projekat biti na najvišem profesionalnom nivou.
„Siguran sam da ćemo napraviti čudo“ – poručio jeVeronezi.
Sopranistkinja Ivana Čanović kazala je da je opera „La Boheme“ bio veliki izazov za sve.
„Veoma sam srećna što smo odgovorili izazovu i što pjevam u operi u svojoj zemlji“ – kazala je Čanović.
I Oliveru Tičević raduje što ima priliku da igra u Crnogorskom narodnom pozorištu.
„Iako nijesmo glumci, ovo jeste naše matično pozorište, ono pripada i nama i divnoj publici koja je kupila sve karte za sva tri izvođenja u prvih deset dana po objavljivanju repertoara“ – rekla je Tičević.
Prvak opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Marko Kalajanović srećan što je dio istorije koja se ispisuje u Crnoj Gori.
„Pred nama je nimalo lak zadatak - da podijelimo sa publikom ovu emotivnu priču ali i da podsjetimo mlade da se mogu držiti i na neki prisniji i topliji način“ – kazao je Kalajanović na konferenciji za novinare.
Uz pratnju Crnogorskog simfonijskog orkestra i mješovitog i dječjeg hora, uloge u Pučinijevom djelu „La Boheme“ tumačiće: Raga Eldin, Ivana Čanović, Marko Kalajanović, Olivera Tičević, Daniele Kaputo, David Mura, Almir Muratagić, Filip Miladinović, Maja Zanata, Anja Jestrović i Anđela Jovićević. Dirigent opere je Alberto Veronezi, reditelj Andrea Tokio, a dirigent hora Frančesko Barbađelata.
VIDEO:YOUTUBE
FOTO: LINK