Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

„Ла Бохеме“ отвара врата оперској умјетности у Црној Гори

„Ла Бохеме“ отвара врата оперској умјетности у Црној Гори
Датум објаве: 17.01.2020 16:16 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУОпера Ђакома Пучинија „Ла Бохеме“, која ће премијерно бити изведена 21. јануара у 20 сати у Црногорском народном позоришту, резултат је Меморандума о сарадњи у области културе и музике који је Министарство културе Црне Горе потписало са Фондацијом „Фестивал Пуцциниано“. У реализацију овог важног пројекта за нашу културу укључили су се и ЦНП, Музички центар Црне Горе, Амбасада Републике Италије у Црној Гори, Фондација Култура класика и Италијански културни центар.

На конференцији за новинаре одржаној данас у ЦНП-у, генерална директорица Директората за културно умјетничко стваралаштво Министарства културе Драгица Милић нагласила је да је Меморандумом предвиђена промоција оперске дјелатности у нашој земљи, с посебним акцентом на организацију обука и тренинга за домаће таленте у овој области.
„Међународна сарадња представља важан сегмент културне политике коју води Министарство културе и један је од наших развојних приоритета. У тој области доминатну улогу имају европски програми сарадње, али за нас су значајни и билатерални споразуми са референтним фондацијама, асоцијацијама и организацијама из цијелог свијета, попут Фондације „Фестивал Пуцциниано“ – казала је Милић.
Милић је захвалила Амбасади Италије у Црној Гори и његовој екселенцији амбасадору Луки Зелиолију на изузетно конструктивној сарадњи.
„У протеклом периоду реализовали смо низ врло успјешних и занимљивих програма којима смо не само исказали, већ и ојачали везе између Италије и Црне Горе“ – нагласила је Милић.
Његова екселенција Амбасадор Републике Италије у Црној Гори Лука Зелиоли увјерен је да ће 21. јануар бити дан за памћење, јер ће Подгорица постати дио оперске традиције на европском нивоу.
„Вјерујем да је култура спона међу државама и да је културни развој један од приоритета у Црној Гори. Веома ми је драго што је Амбасада Италије финансијски допринијела овако важном пројекту“ - казао је амбасадор Зелиоли.
Умјетнички директор ЦНП-а Жељко Сошић подсјетио је да је прва опера у Црној Гори била „Балканска царица“ Радмиле Војводић.
„Опера је умјетнички врхунац европске цивилизације и једна од темељних вриједности европског културног насљеђа. Са те стране смо ми, као национални театар, осјетили обавезу да тих ноћи када опера буде извођена будемо дио тог цивилизацијског насљеђа“ – поручио је Сошић.
Директорица ЦНП-а Зорана Краљ апострофирала је да је национални театар, упркос првобитном опрезу, био и те како спреман да се бави најкомплекснијим продукцијама.
„Данас са сигурношћу можемо рећи да ЦНП, заједно са партнерским институцијама, јесте спремно да се бави најкомплекснијим продукцијама и позоришним формама. Поред планираних извођења „Ла Бохеме” до краја ове сезоне, трудићемо се да отпочнемо рад на новој оперској продукцији и тиме успоставимо континуирани оперски репертоар у националном театру“ - истакла је Краљ.
Редитељ опере „Ла Бохеме“ Андреа Тоццхио нагласио је да су се у процесу постављања овог дјела водили класиком и традицијом.
„Посебно сам захвалан и на професионалности пјевача који су створили ликове какве сам замислио. Сигуран сам да ће опера доживјети велики успјех“ - казао је Тоццхио.
Диригент Алберто Веронези оцијенио је да ће пројекат бити на највишем професионалном нивоу.
„Сигуран сам да ћемо направити чудо“ – поручио јеВеронези.
Сопранисткиња Ивана Чановић казала је да је опера „Ла Бохеме“ био велики изазов за све.
„Веома сам срећна што смо одговорили изазову и што пјевам у опери у својој земљи“ – казала је Чановић.
И Оливеру Тичевић радује што има прилику да игра у Црногорском народном позоришту.
„Иако нијесмо глумци, ово јесте наше матично позориште, оно припада и нама и дивној публици која је купила све карте за сва три извођења у првих десет дана по објављивању репертоара“ – рекла је Тичевић.
Првак опере Народног позоришта у Сарајеву Марко Калајановић срећан што је дио историје која се исписује у Црној Гори.
„Пред нама је нимало лак задатак - да подијелимо са публиком ову емотивну причу али и да подсјетимо младе да се могу држити и на неки приснији и топлији начин“ – казао је Калајановић на конференцији за новинаре.
Уз пратњу Црногорског симфонијског оркестра и мјешовитог и дјечјег хора, улоге у Пучинијевом дјелу „Ла Бохеме“ тумачиће: Рага Елдин, Ивана Чановић, Марко Калајановић, Оливера Тичевић, Даниеле Капуто, Давид Мура, Алмир Муратагић, Филип Миладиновић, Маја Заната, Ања Јестровић и Анђела Јовићевић. Диригент опере је Алберто Веронези, редитељ Андреа Токио, а диригент хора Франческо Барбађелата.
ВИДЕО:YОУТУБЕ
ФОТО: ЛИНК