Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Potpisan sporazum o organizaciji, realizaciji i statusu Međunarnodnog TV festivala Bar

Potpisan sporazum o organizaciji, realizaciji i statusu Međunarnodnog TV festivala Bar
Datum objave: 20.01.2020 12:22 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


MKUSporazum o organizaciji, realizaciji i statusu Međunarodnog TV festivala Bar danas su u Ministarstvu kulture potpisali ministar Aleksandar Bogdanović, predsjednik opštine Bar Dušan Raičević i direktor Kulturnog centra Bar Erol Marunović. 

Iskustva u dosadašnjoj organizaciji ove manifestacije od posebnog značaja za kulturu pokazala su da postojeći institucionalni okvir nije uspio da odgovori kompleksnim izazovima daljeg razvoja, pa Festival u prethodne tri godine nije realizovan. Imajući u vidu značaj, ulogu i misiju Festivala ovakvog profila za kulturni i društveni razvoj, novi model organizacije usaglašen je nakon analize opravdanosti njegove revitalizacije.

„Aktuelnim Sporazumom, Ministarstvo kulture i opština Bar potvrđuju spremnost da nastave da razvijaju i unapređuju barski TV festival, koji duže od dvije decenije ostvaruje značajnu kulturnu misiju. Saglasni smo da treba da izgradimo novi model organizacije Festivala, i to onaj koji će mu obezbijediti institucionalnu utemeljenost, kontinuirano djelovanje i održivost, jednako koliko i podizanje kvaliteta umjetničke produkcije“, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, nakon potpisivanja Sporazuma.

Ministar Bogdanović napomenuo je da će na osnovu potpisanog Sporazuma, Međunarodni TV festival nastaviti i ubuduće da djeluje kao manifestacija od posebnog značaja za kulturu i kao još jedna od festivalskih cjelina Kulturnog centra Bar. 
„Takođe, utvrđeni su modeli upravljanja i rukovođenja festivalom, kao i partnersko učešće Opštine Bar i Ministarstva kulture u njegovom finansiranju. Planirano je inoviranje programskog koncepta Festivala, ali i participacija srodnih nacionalnih ustanova kulture koje će uticati na kvalitetnije kreiranje festivalskih sadržaja i bolju produkciju. Uvjereni smo da će redefinisanje festivala i novo institucionalno, upravljačko i rukovodno ustrojstvo kvalitativno uticati na njegov dalji razvoj i cjelovito ostvarivanje kreativne misije, kroz koju će nam barski festival ponovo obezbijediti uvid u najkvalitetniju svjetsku TV produkciju“, poručio je ministar Bogdanović.

Barski festival posvećen televizijskom stvaralaštvu jedini je ovog tipa u Crnoj Gori. Okuplja TV kuće i autore iz cijelog svijeta, a pored međunarodne afirmacije i promocije Crne Gore, značajnu ulogu imao je i u kreiranju interkulturnog dijaloga, poštovanju kulturne različitosti, podsticanju novih formi umjetničkog izražavanja, kao i u stimulisanju regionalnog i internacionalnog partnerstva. Ovim Sporazumom je, između ostalog, predviđeno da, počev od 2020, Festival bude realizovan svake godine u Baru krajem oktobra, ili u nekom drugom terminu koji će biti usklađen sa održavanjem najznačajnijih međunarodnih filmskih i televizijskih festivala. 

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas, poslije tri godine pauze i niza pokušaja da revitalizujemo Međunarodni TV festival, ovoj smotri vratili status kakav zaista i zaslužuje. Ovo je još jedna potvrda uspješne saradnje Ministarstva kulture i Opštine Bar sa ciljem da ponovo oživimo jedinstveni festival televizijskog stvaralaštva ne samo u Crnoj Gori već i šire. Činjenica da je posljednje godine održavanja TV festivala bilo prijavljeno programskih sadržaja iz čak 84 zemlje dovoljno govori o njegovom značaju i doprinosu ne samo za kulturno-umjetničku scenu Bara već i Crne Gore“, kazao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević. 

Naglasio je da su Budžetom Opštine Bar za 2020. godinu obezbijeđena sredstva za realizaciju ove manifestacije i izrazio nadu da će krajem oktobra TV festival oživjeti u novom ruhu, kako je i planirano. 

Sporazumom je, između ostalog, precizirano i da će Ministarstvo kulture i Opština Bar do kraja februara realizovati aktivnosti koje se odnose na partnerstva u produkciji Međunarodnog TV festivala od strane srodnih institucija poput Javnog servisa TV Crne Gore, Filmskog centra Crne Gore, Crnogorske kinoteke. 

„Pred nama je veliki broj zadataka u pripremi ovogodišnjeg festivala, pa je neophodno odmah započeti organizaciju aktivnosti. Uvjeren sam da ćemo u pripremi plana i progama rada imati podršku Ministarstva kulture i drugih partnera koji će nam se pridružiti u realizaciji Festivala i da će, poput dosadašnjih saradnji na brojnim zajedničkim projektima, i ova biti na obostrano zadovoljstvo“, kazao je direktor Kulturnog centra Bar Erol Marunović.

Foto i video: Flickr
Video: Youtube

Ministarstvo kulture