Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Потписан споразум о организацији, реализацији и статусу Међунарнодног ТВ фестивала Бар

Потписан споразум о организацији, реализацији и статусу Међунарнодног ТВ фестивала Бар
Датум објаве: 20.01.2020 12:22 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУСпоразум о организацији, реализацији и статусу Међународног ТВ фестивала Бар данас су у Министарству културе потписали министар Александар Богдановић, предсједник општине Бар Душан Раичевић и директор Културног центра Бар Ерол Маруновић. 

Искуства у досадашњој организацији ове манифестације од посебног значаја за културу показала су да постојећи институционални оквир није успио да одговори комплексним изазовима даљег развоја, па Фестивал у претходне три године није реализован. Имајући у виду значај, улогу и мисију Фестивала оваквог профила за културни и друштвени развој, нови модел организације усаглашен је након анализе оправданости његове ревитализације.

„Актуелним Споразумом, Министарство културе и општина Бар потврђују спремност да наставе да развијају и унапређују барски ТВ фестивал, који дуже од двије деценије остварује значајну културну мисију. Сагласни смо да треба да изградимо нови модел организације Фестивала, и то онај који ће му обезбиједити институционалну утемељеност, континуирано дјеловање и одрживост, једнако колико и подизање квалитета умјетничке продукције“, казао је министар културе Александар Богдановић, након потписивања Споразума.

Министар Богдановић напоменуо је да ће на основу потписаног Споразума, Међународни ТВ фестивал наставити и убудуће да дјелује као манифестација од посебног значаја за културу и као још једна од фестивалских цјелина Културног центра Бар. 
„Такође, утврђени су модели управљања и руковођења фестивалом, као и партнерско учешће Општине Бар и Министарства културе у његовом финансирању. Планирано је иновирање програмског концепта Фестивала, али и партиципација сродних националних установа културе које ће утицати на квалитетније креирање фестивалских садржаја и бољу продукцију. Увјерени смо да ће редефинисање фестивала и ново институционално, управљачко и руководно устројство квалитативно утицати на његов даљи развој и цјеловито остваривање креативне мисије, кроз коју ће нам барски фестивал поново обезбиједити увид у најквалитетнију свјетску ТВ продукцију“, поручио је министар Богдановић.

Барски фестивал посвећен телевизијском стваралаштву једини је овог типа у Црној Гори. Окупља ТВ куће и ауторе из цијелог свијета, а поред међународне афирмације и промоције Црне Горе, значајну улогу имао је и у креирању интеркултурног дијалога, поштовању културне различитости, подстицању нових форми умјетничког изражавања, као и у стимулисању регионалног и интернационалног партнерства. Овим Споразумом је, између осталог, предвиђено да, почев од 2020, Фестивал буде реализован сваке године у Бару крајем октобра, или у неком другом термину који ће бити усклађен са одржавањем најзначајнијих међународних филмских и телевизијских фестивала. 

„Велико ми је задовољство што смо данас, послије три године паузе и низа покушаја да ревитализујемо Међународни ТВ фестивал, овој смотри вратили статус какав заиста и заслужује. Ово је још једна потврда успјешне сарадње Министарства културе и Општине Бар са циљем да поново оживимо јединствени фестивал телевизијског стваралаштва не само у Црној Гори већ и шире. Чињеница да је посљедње године одржавања ТВ фестивала било пријављено програмских садржаја из чак 84 земље довољно говори о његовом значају и доприносу не само за културно-умјетничку сцену Бара већ и Црне Горе“, казао је предсједник Општине Бар Душан Раичевић. 

Нагласио је да су Буџетом Општине Бар за 2020. годину обезбијеђена средства за реализацију ове манифестације и изразио наду да ће крајем октобра ТВ фестивал оживјети у новом руху, како је и планирано. 

Споразумом је, између осталог, прецизирано и да ће Министарство културе и Општина Бар до краја фебруара реализовати активности које се односе на партнерства у продукцији Међународног ТВ фестивала од стране сродних институција попут Јавног сервиса ТВ Црне Горе, Филмског центра Црне Горе, Црногорске кинотеке. 

„Пред нама је велики број задатака у припреми овогодишњег фестивала, па је неопходно одмах започети организацију активности. Увјерен сам да ћемо у припреми плана и прогама рада имати подршку Министарства културе и других партнера који ће нам се придружити у реализацији Фестивала и да ће, попут досадашњих сарадњи на бројним заједничким пројектима, и ова бити на обострано задовољство“, казао је директор Културног центра Бар Ерол Маруновић.

Фото и видео: Флицкр
Видео: Yоутубе

Министарство културе