Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

ИПА појекат МОНЕТ: У Регији Молизе у Италији одржана три програма обуке

ИПА појекат МОНЕТ: У Регији Молизе у Италији одржана три програма обуке
Датум објаве: 21.01.2020 10:51 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУУ оквиру реализације ИПА пројекта МОНЕТ менаџмент, кустоси и запослени Народног музеја, Поморског музеја и Центра савремене умјетности, имали су могућност да кроз сарадњу са колегама из Италије, учествују у три програма обуке, реализована од стране АРАТРО Универзитета из Регије Молизе у Италији.

Међу предавачима су били историчарка умјетности Идит Габриел, управница 46 музеја у италијанској регији Лацио, визуелни умјетник Марко Грасиваро и Николас Баларио, аутор и водитељ савремених умјетничких програма.

Радионице су биле базиране на презентацији техника које се примјењују у случају трансформације и управљања музејима, али и употребе савремених технологија, као новог начина визуелне презентације културне баштине. Поред наведеног, учесници су имали прилику да савладају технике које се односе на медијску промоцију и адекватно представљање културних садржаја, са посебним акцентом на питање презентације савремене умјетности.

Пројекат МОНЕТ је финансиран у оквиру првог позива Интеррег ИПА прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора. Основни циљ пројекта је стварање мреже музеја и културних локација и промоција природне и културне баштине кроз валоризацију музеја у смислу менаџмента, инфраструктуре и услуга. Министарство културе Црне Горе је водећи партнер у реализацији пројекта, док су остали партнери из Италије Пино Пасцали Музеј, АРАТРО Универзитет Молизе и Регија Пуља, а из Албаније Министарство културе и Музеј фотографије Маруби. Придружени партнери је Општина Леће.