Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Bogdanović čestitao Dan novinara

Datum objave: 22.01.2020 15:14 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas čestitku Društvu crnogorskih novinara povodom 23. januara, Dana novinara, u kojoj se kaže: 
“Duga i bogata istorija crnogorskog novinarstva, na koju smo izuzetno ponosni, sve aktere društva obavezuje da u javnom interesu kontinuirano snaže ugled medijske profesije. Svjesni izazova pred kojima se danas nalazimo, naročito u vremenu ekspanzije lažnih vijesti i senzacionalizma, želim da vas ohrabrim na dosljednost temeljima novinarske etike i argumentovane javne riječi kao osnove demokratskog društva. Nažalost, i Crna Gora danas se suočava sa globalnim izazovom širenja dezinformacija i neprovjerenih informacija, koje su u kontekstu digitalnog doba izuzetno štetne po razvoj demokratije sa svim negativnim posljedicama po stabilnost društva.

Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture u kontinuitetu rade na unapređenju sveukupnog ambijenta medijskih sloboda u prilog čemu govori i aktuelna reforma medijskog zakonodavstva zasnovana na najvišim standardima evropskog prava, ekspertskim analizama i najboljim komparativnim praksama.

Institucije države dijele interes medija da građani budu informisani tačno, pravovremeno i objektivno, jer svaki oblik dezinformisanja predstavlja narušavanje demokratskih procesa i koncepta građanskog društva. Imperativ ovog i, naravno, svakog vremena jesu otvoreni, kredibilni i odgovorni mediji koji poštuju samoregulaciju i medijske standardne, a kojima je najvažniji zadatak kvalitetno i objektivno informisanje javnosti.

U ime Ministarstva kulture i u svoje ime, predstavnicima medijske zajednice upućujem iskrene čestitke povodom Dana novinara Crne Gore, uvjeren da će praktičnim radom afirmisati civilizacijska načela slobode izražavanja, etike medija i prava i odgovornosti za javnu riječ.”