Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић честитао Дан новинара

Датум објаве: 22.01.2020 15:14 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Министар културе Александар Богдановић упутио је данас честитку Друштву црногорских новинара поводом 23. јануара, Дана новинара, у којој се каже: 
“Дуга и богата историја црногорског новинарства, на коју смо изузетно поносни, све актере друштва обавезује да у јавном интересу континуирано снаже углед медијске професије. Свјесни изазова пред којима се данас налазимо, нарочито у времену експанзије лажних вијести и сензационализма, желим да вас охрабрим на досљедност темељима новинарске етике и аргументоване јавне ријечи као основе демократског друштва. Нажалост, и Црна Гора данас се суочава са глобалним изазовом ширења дезинформација и непровјерених информација, које су у контексту дигиталног доба изузетно штетне по развој демократије са свим негативним посљедицама по стабилност друштва.

Влада Црне Горе и Министарство културе у континуитету раде на унапређењу свеукупног амбијента медијских слобода у прилог чему говори и актуелна реформа медијског законодавства заснована на највишим стандардима европског права, експертским анализама и најбољим компаративним праксама.

Институције државе дијеле интерес медија да грађани буду информисани тачно, правовремено и објективно, јер сваки облик дезинформисања представља нарушавање демократских процеса и концепта грађанског друштва. Императив овог и, наравно, сваког времена јесу отворени, кредибилни и одговорни медији који поштују саморегулацију и медијске стандардне, а којима је најважнији задатак квалитетно и објективно информисање јавности.

У име Министарства културе и у своје име, представницима медијске заједнице упућујем искрене честитке поводом Дана новинара Црне Горе, увјерен да ће практичним радом афирмисати цивилизацијска начела слободе изражавања, етике медија и права и одговорности за јавну ријеч.”