Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Креативни потенцијал наших умјетника стављамо у контекст економског развоја

Креативни потенцијал наших умјетника стављамо у контекст економског развоја
Датум објаве: 31.01.2020 16:24 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУЗавршни догађај пројекта „Развој културних и креативних индустрија као дио одрживог економског сектора у Црној Гори“ одржан је данас у Министарству културе. Пројекат је реализовао Институт за предузетништво и економски развој (ИПЕР) у сарадњи са Министарством културе и уз подршку Међународног фонда за културну разноликост УНЕСЦО.
Кроз овај пројекат су, процесом мапирања, по први пут препознате области културних и креативних индустрија. На основу најбоље међународне праксе дефинисано је 11 сектора, 40 дјелатности и 57 занимања која припадају културним и креативним индустријама. Први пут израчунат је и њихов допринос економском расту и развоју Црне Горе који говори да: бруто додата вриједност коју креирају културне и креативне индустрије у Црној Гори има тенденцију раста - од 2014. до 2018. порастао је са 38,2 на 58,5 милиона еура, чинећи у просјеку 1,5% укупне БДВ. У овом периоду растао је и број запослених који је на крају 2018. износио 7.252 и за 28% је већи од броја запослених у културним и креативним индустријама на крају 2014.
Оцјењујући резултате пројекта веома успјешним и корисним за будуће активности када је јавна политика креативних индустрија у питању, државни секретар у Министарству културе Дражен Блажић нагласио је да сектор креативних и културних индустрија у Црној Гори треба да буде снажан генератор раста и представља издашан ресурс за економски развој.
„Креативни потенцијал наших умјетника треба да ставимо у функцију економског развоја, а Министарство културе ће им у том правцу бити поуздан партнер. Предано ћемо радити на стварању услова да валоризујемо све оно што су ресурси актера у овој области, а неки од њих су већ препознати не на локалном и националном, већ и на глобалном нивоу“, оцијенио је Блажић.
МКУОбјашњавајући механизме подршке актерима у креативном сектору, он је истакао да је приоритет Министарства културе подршка актерима кроз бесповратне финансијске инструменте и кроз обезбјеђивање „тврде“ инфраструктуре.
„Наставићемо са финансијском подршком актерима у области културних и креативних индустрија. Посебно охрабрују успјеси учесника претходних конкурса „Креативна Црна Гора“ који су завриједили престижне међународне награде. Поред тога, учинићемо напоре да ставимо у функцију и четири креативна хаба који ће бити мјесто синергије креативног потенцијала умјетника и умјешности наших вриједних прдузетника - истакао је Блажић.
Директорица Института за предузетништво и економски развој (ИПЕР) Драгана Радевић казала је да је пројекат „Развој културних и креативних индустрија као дио одрживог економског сектора у Црној Гори“ од почетка био велики изазов.
„Чињеница да је завриједио пажњу УНЕСЦО Фонда за културну разноликост и Међувладиног комитета за заштиту и промоцију разноликости културних израза који су одлуком донешеном у Паризу у децембру 2017. подржали пројекат, обавезала нас је на максималну посвећеност и професионални приступ. Подршка УНЕСЦО Фонда за културну разноликост значила је не само да је пројекат добро конципиран, већ и да је важан развој културних и креативних индустрија у Црној Гори“, казала је Радевић.
На основу претходно спроведених истраживања, у оквиру овог пројекта организоване су обуке за развој недостајућих предузетничких вјештина којима су присуствовали етаблирани креативци, али и они који су на путу да свој, тренутно, хоби претворе у нешто више. Реализовано је девет дводневних обука на теме за које је показано највеће интересовање (како креирати бренд, промоција на друштвеним мрежама, психологија купца, односи с јавношћу...), које је похађало 210 полазника углавном из приватног сектора, али и из јавних институција.