Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Bogdanović na sastanku u UNESCO

Ministar Bogdanović na sastanku u UNESCO
Datum objave: 05.02.2020 17:48 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


MKUU sjedištu UNESCO u Parizu, ministar kulture Aleksandar Bogdanović danas je održao sastanak sa predstavnicima ove Organizacije. Sastanak je bio posvećen temama od važnosti za mjesta svjetske baštine u Crnoj Gori, aktuelnim politikama Vlade od značaja za ta područja, kao i nominacijama koje su u toku. Ispred UNESCO, sastanku su prisustovali zamjenik generalne direktorice za kulturu Ernesto Otone Ramirez i direktorica Centra za svjetsku baštinu Metild Rosler. 

Ministar Bogdanović podsjetio je sagovornike na aktivnosti koje je Vlada preduzela u prethodne tri godine, sa namjerom da unaprijedi sistem upravljanja, prostornog planiranja i zaštite „jedinstvenih univerzalnih vrijednosti“ UNESCO područja. Iskazao je posvećenost Vlade da nastavi u tom pravcu u konsultaciji sa relevantnim tijelima UNESCO, te zatražio intenziviranje saradnje u narednom periodu.

Otone Ramirez i Rosler iskazali su spremnost da u narednom periodu osnaže saradnju sa Crnom Gorom, imajući u vidu napredak ostvaren u prethodnom periodu. Pokazali su i interesovanje za aktuelne politike Crne Gore u odnosu na pitanje planiranja prostora, kao i zaštite kulturne i prirodne baštine. Razgovarano je i o narednim koracima za dostavljanje dopune dosijea za Bokeljsku mornaricu, koja se očekuje do kraja marta, kako je i najavljeno na Komitetu u Bogoti.

Pored ministra Bogdanovića, sastanku su prisustovali i ambasador Crne Gore pri UNESCO Ivan Ivanišević, direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović, kao i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, Milica Nikolić.


Ministarstvo kulture