Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministarstvo kulture: Najoštrije osuđujemo vandalski čin na Duklji, podnijećemo krivične prijave zbog devastacije baštine

Ministarstvo kulture: Najoštrije osuđujemo vandalski čin na Duklji, podnijećemo krivične prijave zbog devastacije baštine
Datum objave: 09.02.2020 18:46 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


MKUNajsvježiji u nizu vandalizama koji prate održavanje litija u gradovima Crne Gore dogodio se, koliko god to nevjerovatno zvučalo, na ostacima Duklje. Organizovane grupe, koje ovih dana uništavaju javnu imovinu, ovog su puta farbom oskrnavile lokalitet koji pripada nacionalnoj kulturnoj baštini - rekavši time sve o odnosu prema istoriji i nasljeđu Crne Gore.

To je, nažalost, samo logičan nastavak nakon nedavnog uništavanja spomenika antifašističkoj borbi - a sve zajedno govori da onima koji navodno “brane svetinje” smeta sve što je dio istorije Crne Gore. I antifašizam i prva crnogorska država za njih su trn u oku, za koji očito vjeruju da će nestati ukoliko ga prefarbaju lakom distribuiranim posredstvom političkih partija.

Ministarstvo kulture najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin zbog koga će, pred nadležnim organima, podnijeti krivičnu prijavu protiv NN lica zbog devastiranja kulturne baštine, jer je uništavanje zidina Duklje nešto preko čega niko civilizovan ne može preći.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović naložio je Centru za konzervaciju i arheologiju da već ujutru, primjenom svih stručnih i konzervatorskih mjera, uklone oštećenja sa jednog od najznačajnijih kulturnih dobara u državi.


MINISTARSTVO KULTURE