Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министарство културе: Најоштрије осуђујемо вандалски чин на Дукљи, поднијећемо кривичне пријаве због девастације баштине

Министарство културе: Најоштрије осуђујемо вандалски чин на Дукљи, поднијећемо кривичне пријаве због девастације баштине
Датум објаве: 09.02.2020 18:46 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУНајсвјежији у низу вандализама који прате одржавање литија у градовима Црне Горе догодио се, колико год то невјероватно звучало, на остацима Дукље. Организоване групе, које ових дана уништавају јавну имовину, овог су пута фарбом оскрнавиле локалитет који припада националној културној баштини - рекавши тиме све о односу према историји и насљеђу Црне Горе.

То је, нажалост, само логичан наставак након недавног уништавања споменика антифашистичкој борби - а све заједно говори да онима који наводно “бране светиње” смета све што је дио историје Црне Горе. И антифашизам и прва црногорска држава за њих су трн у оку, за који очито вјерују да ће нестати уколико га префарбају лаком дистрибуираним посредством политичких партија.

Министарство културе најоштрије осуђује овај вандалски чин због кога ће, пред надлежним органима, поднијети кривичну пријаву против НН лица због девастирања културне баштине, јер је уништавање зидина Дукље нешто преко чега нико цивилизован не може прећи.

Министар културе Александар Богдановић наложио је Центру за конзервацију и археологију да већ ујутру, примјеном свих стручних и конзерваторских мјера, уклоне оштећења са једног од најзначајнијих културних добара у држави.


МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ