Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

“Odbor” nevješto skreće pažnju sa devastacija u Pljevljima: Ne može se protiv činjenica

“Odbor” nevješto skreće pažnju sa devastacija u Pljevljima: Ne može se protiv činjenica
Datum objave: 11.02.2020 10:39 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


MKUPoštovani, povodom objave (reagovanja), koju je potpisao “Pljevaljski odbor za odbranu svetinja”, koristimo priliku da se obratimo sljedećim reagovanjem:

Da li je u pitanju previd ili smišljen pokušaj skretanja sa teme - manje je važno. Tek je u reagovanju izvjesne neformalne grupe, koje se tiče devastacije kulturnog dobra u Pljevljima, navedena optužba na račun Ministarstva kulture koja nema veze sa istinom.

Niti je Ministarstvo kulture navelo kako je fotografija broj tri, sa ugrađenim utičnicama na freskama, iz manastira u Pljevljima - niti to stoji u opisu fotografije koja je proslijeđena medijima. Čisto da pojasnimo - treća je fotografija iz jednog od sakralnih objekata na primorju, a Mitropolija crnogorsko primorska odlično zna i iz kojeg.

Međutim, prve dvije fotografije - sa probijenom glavom sveca i oskrnavljenom štukaturom - apsolutno su iz manastira u Pljevljima i u najmanju je ruku čudno što “odbor” ni u jednoj rečenici nije napravio osvrt na to skrnavljenje. Vjerujemo, ipak, da je i u tom slučaju u pitanju omaška i da će “odbor” naći dovoljno opravdanja za takav odnos “savjesnih držalaca”.

Zbog svega navedenog, vjerujemo kako bi ubuduće bilo upitno da “odbori” prvo pročitaju tekst na koji žele reagovati, a onda i da se suoče sa činjenicama koje zaista govore o katastrofalnoj devastaciji, a ne da ih prećutkuju.

Za razliku od onih koji devastiraju, Ministarstvo kulture uvijek će ponuditi niz primjera odgovornog odnosa Vlade prema kulturi i baštini u Pljevljima. Za početak, o našem odnosu prema tom gradu najbolje govore ulaganja u arheološka istraživanja na lokalitetu “Municipium S” ili obnova Doma kulture, u kojem su danas smještene brojne institucije iz tog grada.

Ministarstvo kulture