Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

“Одбор” невјешто скреће пажњу са девастација у Пљевљима: Не може се против чињеница

“Одбор” невјешто скреће пажњу са девастација у Пљевљима: Не може се против чињеница
Датум објаве: 11.02.2020 10:39 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУПоштовани, поводом објаве (реаговања), коју је потписао “Пљеваљски одбор за одбрану светиња”, користимо прилику да се обратимо сљедећим реаговањем:

Да ли је у питању превид или смишљен покушај скретања са теме - мање је важно. Тек је у реаговању извјесне неформалне групе, које се тиче девастације културног добра у Пљевљима, наведена оптужба на рачун Министарства културе која нема везе са истином.

Нити је Министарство културе навело како је фотографија број три, са уграђеним утичницама на фрескама, из манастира у Пљевљима - нити то стоји у опису фотографије која је прослијеђена медијима. Чисто да појаснимо - трећа је фотографија из једног од сакралних објеката на приморју, а Митрополија црногорско приморска одлично зна и из којег.

Међутим, прве двије фотографије - са пробијеном главом свеца и оскрнављеном штукатуром - апсолутно су из манастира у Пљевљима и у најмању је руку чудно што “одбор” ни у једној реченици није направио осврт на то скрнављење. Вјерујемо, ипак, да је и у том случају у питању омашка и да ће “одбор” наћи довољно оправдања за такав однос “савјесних држалаца”.

Због свега наведеног, вјерујемо како би убудуће било упитно да “одбори” прво прочитају текст на који желе реаговати, а онда и да се суоче са чињеницама које заиста говоре о катастрофалној девастацији, а не да их прећуткују.

За разлику од оних који девастирају, Министарство културе увијек ће понудити низ примјера одговорног односа Владе према култури и баштини у Пљевљима. За почетак, о нашем односу према том граду најбоље говоре улагања у археолошка истраживања на локалитету “Муниципиум С” или обнова Дома културе, у којем су данас смјештене бројне институције из тог града.

Министарство културе