Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Dani evropske baštine 2020: javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini

Dani evropske baštine 2020: javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini
Datum objave: 18.02.2020 10:44 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo kulture informiše da je, u okviru inicijative Dani evropske baštine, podržane od strane Savjeta Evrope i Evropske komisije, objavljen javni poziv za dostavljanje priča o evropskoj kulturnoj baštini.

Poziv za dostavljanje priča realizuje se sa ciljem naglašavanja evropske dimenzije kulturnog nasljeđa, ali i isticanja značaja lokalnih zajednica koje su uključene u obilježavanje Dana evropske baštine na evropskom i nacionalnom nivou. 

Poziv je namijenjen lokalnim zajednicama iz 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi koje su u poslednje tri godine organizovale makar jedan događaj u okviru Dana evropske baštine; dobitnicima Europa Nostra nagrade i lokalitetima kojima je dodijeljena Evropska oznaka za kulturnu baštinu (European Heritage Label).

Poziv za podnošenje Priča vezanih za Dane evropske baštine sastoji se iz dva dijela – poziva za podnošenje Priče i postupka prijavljivanja za dodjelu sredstava.
Lokalne zajednice na objavljeni poziv mogu da podnesu najviše tri priče i jedan prijedlog projekta koji može biti nagrađen sa iznosom od 10,000€, a koji je povezan sa nekom od podnesenih priča.

Priče se podnose na linku: http://www.europeanheritagedays.com/Story i moraju biti na engleskom jeziku. 

Važni datumi:

20. mart 2020: Rok za podnošenje Priča 

21. mart – 18. april 2020: Ocjenjivanje priča od strane predselekcionog odbora

22. april 2020: Poziv podnosiocima 20 najboljih priča da podnesu detaljan zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava koji se sastoji od predloga projekta i budžeta

13. maj 2020: Rok za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava

15. maj – 15. jun 2020: Ocjena prijava za dodjelu bespovratnih sredstava od strane Ocjenjivačke komisije

Uzimajući u obzir detaljan projektni prijedlog i budžet, zajedno sa kriterijumima za izbor i dodjelu sredstava, Evropski panel će se sastati u periodu od 15. maja do 15. juna 2020. godine kako bi izabrao najmanje 10 evropskih priča koje ispunjavaju uslove za dobijanje bespovratne pomoći.
1. jul 2020: Konačni izbor projektnih prijedloga 

Podnosioci izabranih priča koje su nominovane za dodjelu bespovratnih sredstava biće o tome obaviješteni do 1. jula 2020. godine. 

Projektne aktivnosti trebalo bi da počnu između 15. jula 2020. i 31. decembra 2020. godine i da se završe do kraja marta 2021. godine. 

Informacije o pobjedničkim projektima iz 2019. godine, među kojima je i projekat Biblioteke za slijepe “Montenegro Beauty at Your Fingertips” možete pronaći ovdje

Više informacija o pozivu možete pronaći ovdje.

Promotivna brošura nalazi se ovdje