Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић у Мојковцу отворио модернизовани 3Д биоскоп:

Министар Богдановић у Мојковцу отворио модернизовани 3Д биоскоп: Савремена опрема као подстицај за још бољи рад

Министар Богдановић у Мојковцу отворио модернизовани 3Д биоскоп:  Савремена опрема као подстицај за још бољи рад
Датум објаве: 24.02.2020 11:52 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУМинистар културе Александар Богдановић данас је у Мојковцу отворио модернизовани 3Д биоскоп, који функционише у оквиру Центра за културу ,,Ненад Ракочевић“. Пројекат техничке модернизације биоскопске сале обухватио је и инсталирање 3Д опреме, а Министарство културе реализовало га је у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој у Црној Гори (УНДП) и Општином Мојковац.

„Министарство је препознало Мојковац као један од центара развоја културе на сјеверу наше државе, што посебно важи када је у питању кинематографија. Утемељење за ту оријентацију налазимо у традицији - у ономе што, из године у годину, живи управо у овој сали, као најдуговјечнији филмски фестивал у нашој држави. Из тог разлога, закључили смо како постоји потреба да филмској публици у Мојковцу пружимо боље услове, а Центру за културу модерне садржаје, као подстицај за још бољи рад“, казао је министар Богдановић.

Реализацијом овог пројекта Мојковац је позициониран као центар сјевера државе у области биоскопске-приказивачке дјелатности, а министар Богдановић сигуран је да ће ово бити само увод у успостављање чвршће сарадње са регионалним дистрибутерима.

„Управо то је најбољи начин за валоризацију техничке модернизације коју смо спровели у протеклом периоду“, нагласио је министар Богдановић. 

Додао је и да ће овакви пројекти бити у фокусу рада Министарства културе и у раздобљу које слиједи, посебно када је ријеч о сјеверу државе. 

На отварању је говорио и предсједник Општине Мојковац Ранко Мишнић, који је подсјетио да традиција поштовања филма у овом граду живи већ 45 година.

„Савремена опрема коју данас добијамо учиниће је младом и модерном и представљаће нову епоху у њеном развоју. Зато је данашње отварање модерног 3Д биоскопа посебно значајно за Мојковац, јер ми имамо посебну обавезу да ову биоскопску салу држимо не само живом већ и пуном“, нагласио је Мишнић.

МКУМинистарству културе посебно је захвалио зато што 3Д технологија од данас постаје дио пројекција у овој сали и омогућава љубитељима великог платна да опет с поносом кажу да је Мојковац био и остаће град филма. 

Изражавајући велико задовољство због успјешно реализованог пројекта модернизације биоскопа, директорица мојковачког Центра за културу Љиљана Јокић тим поводом уручила је захвалнице Министарству културе и УНДП-у. 

„Министарство културе направило је искорак подржавајући пројекте „Развој културе сјевера“ и „Креативна Црна Гора“. Унапређење биоскопа у Мојковцу само је један од пројеката у стратегији развијања креативних индустрија, као могућности да многе манифестације, а у првом реду Мојковачка филмска јесен, постану одрживе. Министарство културе препознало је Мојковац као град који има потенцијал за развијање и популаризацију филмске умјетности“, казала је Јокић.

У модернизованој биоскопској сали, за чују опрему је издвојено око 70.000 еура, прва пројекција уприличена је за најмлађу публику, па су мојковачки малишани данас уживали гледајући анимирани филм „Фрка“ у 3Д технологији.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ