Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Bogdanović za RTCG: Crna Gora je svetinja svih nas

Ministar Bogdanović za RTCG: Crna Gora je svetinja svih nas
Datum objave: 25.02.2020 07:57 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


„Zajednička svetinja svih nas je Crna Gora. Vjerujem da iz tog razloga ima i onih koji treba da razmisle da li se ovih dana svi ponašaju u skladu sa tim“, poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović tokom posjete sjeveru države, odgovarajući na pitanje novinara RTCG kakav je stav Vlade povodom aktuelne situacije izazvane usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i brojnih špekulacija da se njime narodu u Crnoj Gori oduzimaju svetinje.

Ministar Bogdanović još jednom je naglasio da Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kao akt koji nikome ništa ne uzima, omogućava upravo da svetinje ostanu narodu i državi kao trajno kulturno i vjersko dobro. 

„Stabilnost Crne Gore nije ugrožena, jer građanska Crna Gora ima demokratski kapacitet i snažne institucije koje garantuju siguran ambijent za izražavanje slobodne volje građana. Kao i sve ostale vjerske zajednice, i Mitropolija crnogorsko primorska ima odgovornost prema građanima da vodi dijalog sa državom i da doprinosi očuvanju multikonfesionalnog koncepta Crne Gore“, kazao je ministar Bogdanović.

Taj koncept, kako je naglasio, upravo se podriva onim što je sve vidljivije u aktuelnom periodu - podmetanjem, lažnim vijestima, zapaljivom retorikom, a sve u cilju stvaranja podjela u Crnoj Gori i pokušaja ugrožavanja pravnog poretka naše države.

„Jedan zakon koji se tiče naše države i njenih građana tako se želi iskoristiti kao vanjskopolitička tema, a očita je i težnja pojedinih struktura da djelovanju vjerskih organizacija daju jasan nacionalno-politički kontekst. Kako smo i očekivali, i naši građani i međunarodni partneri prozreli su sve što se skriva iza intenzivne kampanje lažnih vijesti, usmjerene protiv Crne Gore. Koordiniraju je ekstremni nacionalistički krugovi u inostranstvu, a sprovode njihove razne agenture u Crnoj Gori. Uostalom, uzevši u obzir nedavnu prošlost, to nije ništa novo - samo je ovog puta znatno izraženije“, kazao je ministar Bogdanović.

Ministarstvo kulture