Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић са представницима Синдиката културе Црне Горе: Изградња прве зграде за запослене у култури почиње у мају на Цетињу

Министар Богдановић са представницима Синдиката културе Црне Горе:  Изградња прве зграде за запослене у култури почиње у мају на Цетињу
Датум објаве: 02.03.2020 08:13 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУМинистар културе Александар Богдановић учествовао је у радном дијелу Скупштине синдиката Црне Горе која се одржава у Будви, у оквиру које је разговарао са предсједником Синдиката културе Црне Горе Жељком Калезићем и представницима свих националних институција културе.

Министар Богдановић констатовао је изузетно добру и квалитетну сарадњу са репрезентативним Синдикатом културе и исказао спремност за заједнички рад на даљем унапређењу социо-економског положаја запослених у култури. Приоритет ће, како је нагласио, бити рјешавање стамбених питања. 

„У том контексту, посебно сам охрабрен најавом предсједника овог Синдиката Жељка Калезића да ће већ у мају на Цетињу почети радови на изградњи прве зграде за запослене у култури“, истакао је министар Богдановић.
Током састанка саопштио је да су у току и разговори на обезбјеђивању локације за изградњу стамбеног објекта у Подгорици. Како је нагласио, то ће још снажније допринијети рјешавању егзистенцијалних проблема запослених у култури, као кључном механизму за унапређење њиховог социо-економског статуса.

Министар Богдановић информисао је представнике синдиката и да Влада Црне Горе предано ради на обезбјеђивању квалитетнијих услова за рад националних институција културе. 

„Очекујемо да ће се у нову зграду ускоро уселити Музички центар Црне Горе, Филмски центар Црне Горе и Црногорска кинотека. Такође, радимо на адаптацији и обезбјеђивању адекватног депоа за Народни музеј, унапређујемо опрему за рад у Црногорском народном позоришту, а надамо се и скором почетку реконструкције Краљевског позоришта Зетски дом“, казао је министар Богдановић.

На састанку је констатовано да треба наставити разговоре о измјени Гранског колективног уговора, како би се додатно унаприједио положај запослених у црногорској култури. 

Констатовано је и да кроз заједничке активности у најкраћем року треба почети припреме Националног програма културе за наредних пет година, као и рад на доношењу новог Закона о култури. 

Министарство културе