Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Потписани уговори са реализаторима пројеката из Програма заштите и очувања културних добара: Више од милион еура за 87 пројеката

Потписани уговори са реализаторима пројеката из Програма заштите и  очувања културних добара: Више од милион еура за 87 пројеката
Датум објаве: 13.03.2020 13:33 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУ„Примјеном нове методологије кроз расписивање Конкурса, ове године додатно смо унаприједили систем заштите и очувања културне баштине и пружили нову шансу свима који желе да дају пуни допринос у овој области, поштујући услове Конкурса који се базирају на законом прописаној процедури и правилима конзерваторске струке“, казао је данас министар културе Александар Богдановић, на потписивању уговора са реализаторима пројеката одабраних на Конкурсу за додјелу средстава из Програма заштите и очувања културних добара Црне Горе у 2020.


Како је нагласио, кроз поменути Програм ове године подржано је 87 пројеката за чију реализацију је обезбијеђено 1.142.114,50 еура.
„Овим стратешким документом укључени су и субјекти који доприносе заштити, унапређењу и популаризацији културне баштине, који се у највећем дијелу односе на конзерваторска и археолошка истраживања, израду конзерваторских пројеката и спровођење конзерваторских мјера на културним добрима из групе физички најугроженијих“, саопштио је министар Богдановић.
Програмом је, како је напоменуо, третирана и презентација и популаризација културне баштине, едукација и доедукација стручног кадра и техничко - технолошко осавремењавање локалних и националних институција, све са циљем унапређења услова за обављање конзерваторске, музејске, библиотечке, архивске и кинотечке дјелатности.


„Иако методолошки другачији, значајно је истаћи да је и овогодишњи Програм конципиран у складу са принципом равномјерног развоја културе на територији свих општина. На то указују, између осталих, и пројекти који се односе на археолошки локалитет Свач, три локалитета са стећцима - Жабљак и Плужине, те на локалитете Царине и Градина у Рисну, Муниципиум С у Пљевљима, црногорско подморје, Жабљак Црнојевића, Кулу Волтица у Никшићу, Цркву Св. Тројице у Пљевљима, Дворац краља Николе у Бару, Цркву Св. Илије и болницу „Данило И“ на територији пријестонице, Мост књаза Данила на Мртвици у Колашину, Споменик слободе на брду Јасиковац у Беранама, Бокељску ноћ у Котору и многе друге“, истакао је министар Богдановић.
Напоменуо је да је овогодишњи Програм заштите и очувања културних добара конципиран на другачији начин у циљу унапређења ове области и пружања могућности директног финансирања власника, односно држалаца културних добара.


„Измјенама и допунама Закона о заштити културних добара у марту 2019. прописано је да, поред осталог, Комисија коју формира Министарство културе изврши расподјелу средстава за заштиту и очување културних добара и то на основу Конкурса који се објављује на интернет страници Министарства. Сходно томе, Министарство културе је средином јула прошле године објавило Конкурс за расподјелу средстава за пројекте Програма заштите и очувања културних добара Црне Горе у 2020. и формирало Комисију. Цијенећи број вреднованих пријава и тражена средства, Комисија за расподјелу средстава утврдила је ранг листу од 87 пројеката за финансијску подршку кроз поменути Програм, коју је, на приједлог Министарства културе, усвојила Влада Црне Горе, а чији сте реализатори, управо, ви који сте данас са нама“, напоменуо је министар Богдановић.
Данашње потисивање уговора била је и прилика за подсјећање да Министарство културе још од 2012. године успјешно имплементира пројекте из области конзерваторске, музејске, библиотечке, архивске и кинотечке дјелатности кроз годишњи Програм заштите и очувања културних добара. О значају овог Програма, како је оцијенио министар Богдановић, најбоље говоре резултати.


„Подсјетићу да је Министарство културе у периоду од 2012. до 2019, кроз овај Програм, финансијски подржало 671 пројекат у износу који премашује осам милиона еура. Само у протекле двије године Министарство је у сарадњи са националним и општинским јавним установама и органима управе из области културне баштине, укључујући и друге субјекте који доприносе заштити, унапређењу и популаризацији културне баштине - реализовало 201 пројекат из области културне баштине и обезбиједило око 2,5 милиона еура“, казао је министар Богдановић.


Све ово, како је нагласио, показује да Влада Црне Горе и Министарство културе у континуитету раде на унапређењу стања у овој области и примјени савремених стандарда, као и да имају јасан и препознатљив став када је у питању заштита и очување културне баштине и црногорског националног идентитета.

 

ВИДЕО :    YОУТУБЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

Министарство културе