Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Конкурс за креирање и производњу програмских садржаја у дневним штампаним медијима у складу са ситуацијом и економским последицама изазваним пандемијом Цовид-19

Датум објаве: 20.03.2020 15:11 | Аутор: Министарство културе

Испис Штампај страницу


Министарство културе, у складу са Закључком Владе са сједнице одржане 19.03.2020.године, чланом 3 Закона о медијима („Сл.лист РЦГ, бр. 51/02, 62/02 и „Сл.лист ЦГ“, бр.40/11), чланом 2 Правилника о начину и условима расподјеле средстава из буџета Црне Горе за финансирање одређених програмских садржаја које реализују медији, расписује 


К О Н К У Р С
за креирање и производњу програмских садржаја у дневним штампаним медијима у складу са ситуацијом и економским последицамаизазваним пандемијом Цовид-19


Предмет конкурса: Финансирање креирања и производње програмских садржаја од јавног интересаради остваривање права грађана на информисаност окорона вирусу, едуковање грађана о свим питањима, проблемима и његовим последицама.

Циљ конкурса: Правовремена, кредибилна, професионална и објективнаинформисаност грађана у контексту ситуације настале пандемијом корона вируса, заштита од дезинформација и лажних вијести, подршка остваривању права грађана на плурално информисање и етичко извјештавање на високим саморегулаторним принципима.

Министарство културе финансираће у 2020. години производњу програмских садржаја од јавног интереса у дневним штампаним медијима који су фокусирани на актуелна дешавања у контексту новогкорона вируса.
Под програмским садржајима од јавног интереса у дневним штампаним медијима, у смислу овог конкурса, подразумијевају се садржаји намијењени цјелокупном црногорском друштву.

Под медијима у смислу конкурса се не сматрају: билтени, каталози и друге публикације, намијењени искључиво рекламирању, пословним комуникацијама, образовном процесу или интерном раду правних лица, вјерских, невладиних и других организација, школска гласила, "Службени лист Црне Горе ", службена гласила јединица локалне самоуправе и друга службена гласила као и плакати, леци, проспекти, транспаренти и видео стране без живе слике (члан 6 Закона о медијима Црне Горе).

Право учешћа на конкурсу имају дневни штампани медији чији су оснивачи и издавачи правна лица регистрована у Црној Гори за издавање новина и часописа, чије се уредничке одлуке доносе у Црној Гори и који су регистровани у Евиденцији медија код надлежног државног органа у Црној Гори.

Учесник конкурса је дужан да попуни образац за учешће на конкурсу (преузима се са сајта Министарства) и достави:

- образац за пријаву 
- пројекат (садржај и циљ пројекта)
- укупан буџет пројекта са спецификацијом трошкова и износом средстава која се потражују од Министарства
- рјешење о упису оснивача-издавача медија у ЦРПС 
- копију рјешења о упису медија код надлежног органа

Критеријуми за оцјену пројеката: 

Основни критеријуми:

- у контексту корона вируса са здрвствено превентивног, едукативног, економског и компаративног аспекта
- значај пројекта за унапријеђење информисања заједнице са здравственог, едукативног и компаративног аспекта;
- допринос разноликости медијског садржаја и плурализма информација и садржаја у дневним штампаним медијима;
- валидна аргументација пројекта и адекватна спецификација буџета усклађена и образложена са становишта планираних пројектних активности

Посебни критеријуми:

- транспарентност власничке структуре 
- број упослених
- значаји квалитет пројекта (креативност, реалност буџета и одрживост пројекта) ; 
- мјесечни просјек продатих примјерака у последња три мјесеца

Укупан износ средстава за финансирање креирања и производње програмских садржаја у дневним штампаним медијима у складу са ситуацијом и економским последицама изазваним пандемијом корона вируса су 150.000 еура. 

Министарство ће донијети одлуку о финансирању програмских садржаја у дневним штампаним медијима у 2020. години, у року од 7 дан од дана закључења конкурса. 

Начин реализације средстава за одабране пројекте биће регулисан уговором који ће Министарство и корисник средстава закључити у року од 7 дана од дана доношења одлуке о финансирању програмских садржаја у медијима у 2020. години. 

Образац за пријаву који представља саставни дио потребне документације можете преузети овдје.

Пријаве са потребном документацијом подносе се путем мејла на адресу марко.поповиц@мку.гов.ме до 6 априла 2020. године у 12 часова.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ