Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Министар Богдановић: Више од 250.000 еура за подршку медијском сектору

Министар Богдановић: Више од 250.000 еура за подршку медијском сектору
Датум објаве: 20.03.2020 20:29 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницуМинистар културе Александар Богдановић казао је да је Министарство културе, на основу Закључка са сједнице Владе одржане 19. марта, који се односе на подршку медијском сектору у Црној Гори, већ данас расписало јавни конкурс којим ће бити обезбијеђено 150.000 еура за креирање и производњу програмских садржаја у дневним штампаним медијима, у складу са ситуацијом и економским посљедицама изазваним пандемијом корона вируса. 

„На овај начин желимо да подржимо активности дневних штампаних медија за креирање и производњу програмских садржаја од јавног интереса, ради остваривања права грађана на информисаност и едуковање о свим питањима, проблемима и посљедицама које се односе на корона вирус. Тим прије, јер је и циљ Владе правовремена, кредибилна, професионална и објективна информисаност јавности у контексту корона вируса, те заштита од дезинформација и лажних вијести, као и подршка остваривању права грађана на плурално информисање и етичко извјештавање на високим саморегулаторним принципима“, нагласио је министар Богдановић.

Поред ове подршке, министар Богдановић саопштио је и да је Агенција за електронске медије уважила препоруку Владе Црне Горе и на данас одржаној сједници Савјета донијела одлуку да се електронски медији у цјелости ослободе обавезе плаћања обавезне накнаде Агенцији током наредна три мјесеца.

„Само овом мјером омогућена је додатна подршка у износу већем од 80.000 еура за електронске медије, а све са циљем пружања подршке медијима ради обезбјеђивања континуитета у њиховом раду у овим изазовним моментима“, нагласио је министар Богдановић.

Додао је и да је опредијељена и једнократна финансијску помоћ за 14 локалних јавних емитера, у износу од 35.000 еура.

„Та средства биће утрошена како бисмо формирали дописничку мрежу која ће црногорској јавности и медијима са националном фреквенцијом омогућити да материјале из градова, у форми мултимедијалних садржаја, добијају у најбржем временском року“, истакао је министар Богдановић.

На овај начин, казао је, тежња је да се ојачају капацитети локалних медија, да се помогне националним медијима и подстакне на правовремено информисање јавности, али и да се испоштују препоруке Националног координационог тијела за заразне болести у Црној Гори, које се односе на смањени интензитет кретања грађана, а тиме и новинара.

„Све наведено само је дио мјера којима ћемо подстаћи медијски сектор, чији су запослени ових дана на захтјевном задатку и обављају изузетан посао на којем им је захвална цјелокупна црногорска јавност“, закључио је министар Богдановић.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ