Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Међународни конкурс за адаптацију комплекса Церово: Иновативна рјешења за регионални креативни хаб у Бијелом Пољу

Међународни конкурс за адаптацију комплекса Церово: Иновативна рјешења за регионални креативни хаб у Бијелом Пољу
Датум објаве: 28.03.2020 11:46 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


МКУМинистарство културе и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори расписали су међународни конкурс за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења адаптације војног комплекса Церово, с циљем да се у Бијелом Пољу успостави регионални креативни хаб. Конкурс се спроводи у оквиру програма „Креативна Црна Гора“, а након што је недавно Влада Црне Горе усвојила Информацију о активностима на успостављању креативног хаба у Бијелом Пољу.

Рок за подношење пријава је 11. мај 2020. године до поноћи, а резултати конкурса биће објављени на вебсајту УНДП-а најкасније 21. маја.
Право учешћа на конкурсу имају појединци, дипломирани инжењери архитектуре, удружења архитеката или инжењера, истраживачке институције, невладине организације и приватне компаније које се баве архитектуром, урбанизмом и пројектима реконструкције, а који су активни у области савремене креативности. Сви који испуњавају услове конкурса учествоваће у главном наградном фонду. О најбољим идејним рјешењима одлучиваће комисија коју ће чинити представници Министарства културе, УНДП-а, Општине Бијело Поље и међународни стручњаци који се баве архитектонским и / или урбанистичким дизајном.
Критеријуми за евалуацију радова су: оригиналност и иновативни дизајн ентеријера, иновативно рјешење урбанистичког дизајна, креативни хаб дизајниран као покретач за постизање циљева одрживог развоја, као и рационалност и економичност рјешења.

Прва награда за најбоље иновативно рјешење износи 30.000 америчких долара, друга 12.000, а трећа 6.000 долара.
Успостављање регионалног креативног хаба у Бијелом Пољу допринијеће оснаживању и афирмацији креативних и културних индустрија у сјеверном дијелу наше државе, и то у четири кључна правца: стратешки, инфраструктурно, административно и програмски. Како би се креирали неопходни предуслови за спровођење активности на овом пројекту, Министарство културе је током 2019. године, у сарадњи са УНДП, спровело „Истраживање и мапирање капацитета културних актера“. Овим истраживањем обухваћени су сви актери који дјелују у различитим стваралачким и креативним дјелатностима на територији општине Бијело Поље и околине. Управо ово истраживање показало је неопходност успостављања инфраструктурне основе, која ће омогућити даљу валоризацију тржишно-оријентисаних културних производа и предузетничких производних погона. Кроз даљу сарадњу са креативним сектором, ови погони тежиће да обезбиједе отварање нових одрживих бизниса у култури на сјеверу Црне Горе. У складу са овим налазима, некадашњи војни комплекс Церово идентификован је као идеална локација за успостављање регионалног хаба, који ће обезбиједити услове за развој широког спектра активности – како у области креативе и иновација, тако и у областима производње и предузетништва.

За више детаља и преузимање документације за конкурс посјетите страницу: УНДП

МКУ
Министарство културе