Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

ЦОРОНАТХОН.ме: Онлајн хакатон за одговор на ЦОВИД-19 и опоравак од кризе

ЦОРОНАТХОН.ме: Онлајн хакатон за одговор на ЦОВИД-19 и опоравак од кризе
Датум објаве: 09.04.2020 15:06 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Програм Уједињених нација за развој (УНДП), Министарство културе и Министарство науке организују први онлајн хакатон у Црној Гори – ЦОРОНАТХОН.ме, у сарадњи са: ДевЦлуб, Алицорн, Дигитализуј.Ме и Научно-технолошким парком. Медијски партнери хакатона су РТЦГ, ТВ Вијести и портал Вијести.

Циљ хакатона је проналажење рјешења која ц́е Црној Гори помоц́и да се брзо прилагоди, одговори на кризу и опорави од посљедица новог вируса корона - ЦОВИД-19. Догађај ће окупити дигиталну заједницу, стручњаке из различитих области и грађане, а виртуелно такмичење биће одржано од 24. до 26. априла. Тимови ће имати на располагању 48 сати да развију рјешење, из удобности свог дома.

Ширење ЦОВИД-19 не представља само здравствену кризу. Пандемија уједно изазива и социјалну и економску кризу, које пријете да оставе дубоке ожиљке, ослабе тржишта и продубе неједнакости. Међутим, како се вирус шири и посљедице већ осјећају, технологија и иновације имају све већу улогу у превазилажењу изазова. Технологија не само да олакшава функционисање и свакодневни живот у условима ограниченог кретања, вец́ нуди ефикасна рјешења за брз одговор и опоравак од кризе.

Учесници ЦоронаТхона, ослањајући се на колективну интелигенцију дигиталне, научно-истраживачке и академске заједнице, усмјериће енергију и знање на тражење најбољих, најбржих и најефикаснијих рјешења за три приоритета:

1. Заштита живота и јавног здравља: Помоћ појединцима и породицама да очувају здравље; Обезбјеђивање подршке заједнице како би се успорило ширење вируса; Заштита здравствених радника/ца; Помоћ у пружању бржег и бољег одговора здравственог система; Промоција здравих стилова живота и помоћ у изградњи механизама за адаптацију, укључујући и психо-социјалну подршку.

2. Убрзање опоравка: Подршка бизнис сектору да се прилагоди и понуди нове услуге; Помоћ у креирању прилика за запошљавање младих; Обезбјеђивање приступа финансирању малих предузећа и старт уп бизниса; Иновације у области пружања услуга и подршке за најрањивије, у контексту запошљавања и социјалне заштите; Заштита креативних бизниса – мапирање креативаца и њихово повезивање са тржишном потражњом; Употреба нових података и подршка дигиталној инфраструктури.

3. Обезбјеђивање одрживе будућности: Иновативна рјешења у циљу одржавања емисије гасова са ефектом стаклене баште на што нижем нивоу, кроз зелени туризам и одрживи превоз; Обезбјеђивање нових зелених послова; Креирање нових креативних садржаја у циљу промоције Црне Горе и њеног културног насљеђа (нпр. кроз демо видео игрице); Активности у области образовања – укључујући инвестирање у дигиталне вјештине и инфраструктуру.

Сва предложена рјешења треба да буду фокусирана на очување људских права, као и заштиту рањивих група.

Заинтересовани тимови могу се пријавити до 20. априла до 23:59х попуњавањем обрасца на сајту www.цоронатхон.ме. Тимови ће имати подршку ментора из ИТ индустрије и из неке од области на коју се рјешење фокусира. Публика ће моћи да прати финале такмичења путем видео преноса уживо.

Укупни наградни фонд износи 13.000 еура: 5.000 за прво мјесто, 3.000 за друго мјесто и 2.000 за треће мјесто, као и три додатне награде од по 1.000 еура. Побједнички тимови имаће на располагању и стручну подршку за спровођење рјешења у наредна три мјесеца, као и медијску промоцију.

Стручни жири изабраће побједнике ЦоронаТхона на основу сљедећих критеријума: одрживост, могућност репликације рјешења, утицај, изводљивост, временски рок и иновативност. Нагласак је на практичним рјешењима која могу бити од користи појединцима, заједници и предузећима у што краћем временском року.

За више информација о хакатону, правилима учешћа и критеријумима такмичења, посјетите званични вебсајт - www.цоронатхон.ме.

МКУ