Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Ministar Bogdanović čestitao Svjetski dan slobode medija: Vrijeme krize pokazalo održivost vitalnog mehanizma i izvorne uloge medija

Ministar Bogdanović čestitao Svjetski dan slobode medija:  Vrijeme krize pokazalo održivost vitalnog mehanizma i izvorne uloge medija
Datum objave: 02.05.2020 10:10 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas čestitku povodom 3. maja -Svjetskog dana slobode medija.

„Pandemija korona virusa iznova je, na globalnom nivou, aktuelizovala ulogu i značaj medija i njihovo djelovanje u javnom interesu. Pluralno, pravovremeno, na činjenicama i kredibilnim izvorima zasnovano javno informisanje u Crnoj Gori za vrijeme krize izazvane pandemijom, pokazalo je održivost vitalnog mehanizma i izvorne uloge medija u izvještavanju i edukovanju građana o svim bitnim pitanjima.

Sanirajući posljedice krize sa visokom odgovornošću i javnom sviješću o značaju održivosti pluralizma medijske scene, Vlada Crne Gore pružila je finansijsku kao i druge institucionalne mehanizme podrške medijima u cilju kako unapređenja poslovnog ambijenta, tako i snaženja slobode medija kao temeljnog ljudskog prava“, podsjetio je u čestitki ministar Bogdanović.
Imajući u vidu pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao temeljno ljudsko pravo i osnov demokratije, ministar Bogdanović napomenuo je da je dužnost društva da na svim nivoima kontinuirano unapređuje, poštuje i ukazuje na važnost novinarske profesije, ali i objektivnog i profesionalnog izvještavanja, kao bazičnog principa evropskog sistema vrijednosti.

„U tom kontekstu, Crna Gora aktuelnom revizijom medijskih zakona nastavlja da unapređuje medijski ambijent, u skladu sa najvišim evropskim standardima o čemu svjedoče i završne pozitivne ocjene u ovom procesu višestruke monitoring analize eksperata Savjeta Evrope i Evropske komisije“, dodao je ministar Boganović..

Svjetski dan slobode medija, kako je napomenuo, istovremeno je prilika i podsjetnik za sve subjekte društva – vladin i nevladin sektor, akademsku i medijsku zajednicu, da shodno civilizacijskim iskustvima i vrijednostima, afirmišemo i podstičemo slobodu i unapređujemo nezavisnost medija kao demokratsko dobro i najširi debatni forum svih pitanja bitnih za razvoj, stabilnost i evropsku perspektivu društva.
„U tom duhu, znajući da prava podrazumijevaju i odgovornosti, i kao građani i kao društvo s razlogom očekujemo od medija poštovanje temeljnih principa profesije i etičkih standarda samoregulacije u javnom interesu.
U ime Ministarstva kulture i svoje ime, svim medijskim poslenicima upućujem iskrene čestitke povodom Svjetskog dana slobode medija“, navedeno je čestitki ministra Bogdanovića.


Ministarstvo kulture