Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Стефан Бошковић добитник Европске награде за књижевност за 2020.

Датум објаве: 19.05.2020 15:01 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Црногорски драмски писац Стефан Бошковић један је од 13 добитника Европске награде за књижевност (ЕУПЛ) за 2020.годину, коју додјељује Европска унија посредством програма „Креативна Европа“. Књижевно признање ЕУ, нашем писцу припало је за роман „Министар“.

Министар културе Александар Богдановић честитао је Бошковићу награду и констатовао да је признање ЕУ уједно доказ ауторовог преданог рада, али и неупитног талента који је сада препознат и на европском нивоу.

„Увјерен сам да ће вам Европска награда за књижевност омогућити превођење дјела и њихово пласирање на шире тржиште, уз сарадњу са референтним европским издавачким кућама. Искрено честитам што је ваш књижевни рад добио ову значајну подршку уз увјерење да ће бити подстрек популаризацији црногорске књижевности ван граница наше земље“, наведено је у честитки министра Богдановића.

Осим Бошковића, међу овогодишњим лауреатима су ауторке и аутори из Белгије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Кипра, Данске, Естоније, Њемачке, Косова, Луксембурга, Сјеверне Македоније, Норвешке и Шпаније. Националне добитнике селектује жири сачињен од еминентних стручњака из области књижевности и издаваштва, а државе из којих аутори долазе мијењају се по принципу ротације. Награда се додјељује од 2009. године и до сада је награђено 135 аутора из 41 земље учеснице програма „Креативна Европа“. Циљ Европске награде за књижевност је подршка изванредним младим талентима из области књижевности кроз промоцију и популаризацију њихових оригиналних дјела широм Европе.
Осим Стефана Бошковића, досадашњи добитници Европске награде за књижевност из Црне Горе су Александар Бечановић (2017), Огњен Спахић (2014) и Андреј Николаидис (2011).

Министарство културе