Manja slova Veća slova RSS

MKU

mku

Ministarstvo kulture

MKU

Ministarstvo kulture

 

>

Kreativna Crna Gora: Naše istorijsko i kulturno nasljeđe u grafičkoj noveli Creative BEE Brand and Identity studija

Kreativna Crna Gora: Naše istorijsko i kulturno nasljeđe  u grafičkoj noveli Creative BEE Brand and Identity studija
Datum objave: 12.06.2020 11:16 | Autor: MKU

Ispis Štampaj stranicu


U okviru kampanje „Živimo kulturu“, koju realizuje Ministarstvo kulture, nastavljamo sa predstavljanjem autora čiji je rad podržan na drugom konkursu za kreativne industrije, u sklopu programa „Kreativna Crna Gora“. Među trinaest odabranih projekata je i jedno izdavačko djelo - grafička novela, koju Creative BEE Brand and Identity studio iz Podgorice realizuje u saradnji sa grafičarom Srđom Radulovićem.

Tema ovog inovativnog projekta bliska je crnogorskoj istoriji i bazirana je na nematerijalnoj baštini, predanjima, ali i istorijskoj faktografiji. Kroz konkurs za kreativne industrije, Ministarstvo kulture daje podršku timu Creative BEE za dalja istraživanja, ali i krajnje oblikovanje ove novele.

,,Došli smo na ideju da obradimo temu iz novije istorije Crne Gore, sa istinitim događajima i ličnostima kojima ćemo dodati i atraktivne elemente fantastičnog, kako bismo kreirali jedno nesvakidašnje djelo. Upravo zbog bogatstva liriskog i ilustrativnog, zaključili smo da je grafička novela jedina forma koja može da iznese takvo djelo“, kazala je Svetlana Koprivica iz Creative BEE and Identity studija.
Prema njenim riječima, ovaj projekat zamišljen je da bude prijemčiv široj publici.

MKU,,Zbog tematske širine djela, publika može biti raznovrsna jer naša priča je namijenjena svim ljubiteljima epike, epske mitologije, istorije i ilustracije. Ova četiri elementa, uz još neke dopune, napraviće koheziju u stvaranju jedinstvenog djela”, objasnila je Koprivica.

Pored dobre prilike da se kroz ovo djelo predstavi crnogorska kultura tj. njeno kulturno i istorijsko nasljeđe, Koprivica naglašava da će se novela baviti nesvakidašnjom životnom pričom generala Anta Gvozdenovića.
„On je bio jedna izuzetna ličnost iz istorije Crne Gore - general u tri vojske, kosmopolita, a sa druge strane kockar i ljekar. Sve u svemu, bogata i tajanstvena ličnost“, dodala je Koprivica.

Pojasnila je da će se njen udio u ovom projektu odnositi na dramaturgiju, odnosno na stvaranje tekstualnog i lirskog dijela novele, dok će ilustrator, grafički dizajner Srđa Radulović biti zadužen za vizuelni identitet priče.
„Vjerovatno ćemo još nekog uključiti u proces izrade. Nakon završetka djela, takođe nas čeka veliki posao - od produkcije, preko štampe, do publikacije. Projekat je zamišljen i kao kulturološko istorijski katalog, pa će predstavljati i svojevrsno svjedočanstvo jednog podneblja. Nakon objavljivanja, očekuju nas predstavljanja na sajmovima, književnim manifestacijama, ali i izložbama. Želimo, i nadamo se, da ćemo novelu moći da realizujemo u nastavcima. Za početak, makar u tri toma. Za dalje ćemo vidjeti’’, istakla je, za kraj, Koprivica.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture raspisalo je nedavno i treći Konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija“ u 2020. godini. Imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, a u okviru mjera podrške oblasti kulture, Ministarstvo kulture ove godine, pored planiranih 100.000 eura, uvećalo je iznos fonda za ovaj konkurs za dodatnih 50.000. Na ovaj način obezbijeđena je veća podrška, a samim tim i održivost ove važne oblasti kulture u aktuelnim okolnostima.


Ministarstvo kulture