Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Затворена 75. Традиционална изложба УЛУЦГ: Успјешна презентација савремене ликовне сцене у ванредним околностима

Затворена 75. Традиционална изложба УЛУЦГ: Успјешна  презентација савремене ликовне сцене у ванредним околностима
Датум објаве: 12.06.2020 11:48 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


„Поред умјетничког, овогодишња Традиционална изложба УЛУЦГ остаће забиљежна у аналима Удружења и црногорске културе и по томе што је припремана у ванредним околностима, у јеку пандемије ЦОВИД19, и умјесто традиционалног отварања и присуства публике, јавности је била доступна у виртуелном формату. Био је то значајан и адекватан одговор Удружења на велику глобалну пошаст, који је показао његову виталност и способност правовременог прилагођавања новим изазовима данашњице“, казала је Драгица Милић, генерална директорка Директората за културно-умјетничко стваралаштво у Министарству културе, затварајући синоћ ову изложбу у Умјетничком павиљону.

МКУМилић је оцијенила да приказана продукција посједује препознатљив квалитет новог и оригиналног, те да се надовезује на актуелна међународна савремена стремљења у ликовним токовима. Уједно, како је казала, представља и најреферентнији оквир за преглед рецентног умјетничког стваралаштва у Црној Гори.
„Министарство културе ће и у овим, за умјетничко стваралаштво отежаним, условима наставити да буде поуздан партнер и ослонац Удружењу ликовних умјетника, којег препознајемо као један од стожера нашег културног система. Зато, на затварању 75. Традиционалне изложбе дјела чланова Удружења, још једном желим да вам честитам на истрајности и инвентивности коју сте показали у условима новонасталих околности и на успјешној презентацији савремене црногорске ликовне сцене“, поручила је Милић.

Напоменула је и да седмдесетпетогодишњи континуитет Удружења представља један од битних података културне историје наше земље.
„Многи његови чланови били су респектабилан дио међународне умјетничке сцене, пратили и практиковали свјетска умјетничка кретања, доприносили слободи умјетничког стваралаштва и на тај начин, развијали плурализам у умјетности и култури, као и цјелокупном друштву. У таквом амбијенту настао је велики број вриједних дјела, која остају као трајна културна добра у ризници црногорске ликовне умјетности“, истакла је Милић.
Предсједник УЛУЦГ Игор Ракчевић истакао је да је континуитет обиљежавања годишњице оснивања Удружења ове године помјерен у дигитални простор, у коме је забиљежено више од 20.000 прегледа Традиционалне изложбе. Та чињеница, како је нагласио, показатељ је актуелности коју изложба има.

„Удружење и ова манифестација чијем, стицајем околности, затварању 75. издања присуствујемо представља константу у културном животу Црне Горе. И ове године били смо у прилици да видимо велики број радова, различитих приступа, ликовних језика и квалитета. Стога ово и јесте значајна манифестација, која прецизно сецира рецентну сцену, њене тенденције, квалитете и мањкавости“, оцијенио је Ракчевић.
Подсјетио је да овом изложбом УЛУЦГ обиљежава и јубилеј – 75 година постојања Удружења.
„Да ли због увијек лијепе атмосфере, сусрета са колегама или прољећа које наговјештава лијепе дане, али је осјећај увијек позитиван и свакако смо задовољни што већ 75 година доприносимо континуитету црногорског културног производа“, додао је Ракчевић.
Напоменуо је и то да је ове године изостала додјела награда „Милуновић, Стијовић и Лубарда“, која чека наредна издања и адекватну материјалну валоризацију.
На почетку свечаности, минутом ћутања одата је почаст недавно преминулим умјетницима и члановима УЛУЦГ Тијани Дујовић-Лишчевић и Воју Татару.

Министарство културе