Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

Одржана радионица „Валоризација културних и креативних ресурса Црне Горе“: Велики потенцијал за сарадњу са партнерима из Албаније и Италије

Одржана радионица „Валоризација културних и креативних ресурса Црне Горе“:  Велики потенцијал за сарадњу са партнерима из Албаније и Италије
Датум објаве: 24.06.2020 12:18 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Радионица на тему „Валоризација културних и креативних ресурса Црне Горе“ одржана је јуче у Министарству културе, у оквиру имплементације пројекта „Прекогранична размјена за развој културних и креативних индустрија“ (Цросс-бордер еxцханге фор тхе девелопмент оф Цултурал анд Цреативе индустриес - 3Ц).

Догађај је организован у сарадњи Министарства културе Црне Горе, као водећег партнера на пројекту, са Институтом за предузетништво и економски развој (ИПЕР), а основни циљ је била идентификација кључних културних и креативних ресурса, као и могућности за њихову валоризацију и потенцијалне иницијативе за прекограничну сарадњу.

МКУ
Учесници радионице били су представници установа културе, невладиних организација, привредних друштава, као и самостални умјетници и професионалци у култури. Они су били у прилици да препознају и предложе ресурсе за које процјењују да имају значајан потенцијал за развој и на основу тога идентификују потенцијалне пројекте који би имали и прекограничну димензију. Закључак радионице је да постоји огроман спектар потенцијалних развојних области у домену културних и креативних индустрија које могу бити реализоване у сарадњи са партнерима из Албаније и Италије.
На догађају су представљени резултати мапирања културних и креативних субјеката у Црној Гори које је ИПЕР спровео у циљу успостављања основе за сарадњу културних и креативних институција програмског подручја развијањем прекограничне мреже. Мапирање културних и креативних субјеката на програмском подручју девет општина (Херцег Нови, Котор, Тиват, Будва, Бар, Улцињ, Цетиње, Подгорица и Никшић) обухватило је све облике привредних друштава: предузетнике, друштва са ограниченом одговорношћу, ортачка друштва, акционарска друштва, дјелове страног друштва, установе и невладине организације.

Пројекат 3Ц подржан је у оквиру прекограничног програма сарадње Италија-Албанија-Црна Гора, а има за циљ унапређење сарадње релевантних актера у програмском подручју, кроз успостављање иновативних културних и креативних центара са резиденцијалним умјетничким програмима и формирање заједничких прекограничних мрежа сарадње. Пројекат ће допринијети повезивању сектора културе у пројектним територијама и то кроз размјену информација, знања, искустава и креативних потенцијала. Резултати пројекта односе се на успостављање резиденцијалних умјетничких програма, отварање три мултифункционална културна центра у Црној Гори, Италији и Албанији и успостављање регионалне мреже предузетника у култури, са циљем развоја креативних индустрија.

Поред Министарства културе које је главни партнер у реализацији пројекта, пројектни партнери су Министарство економије Црне Горе, Министарство културе Републике Албаније, Институт за заштиту споменика културе „Гани Стразимири” из Албаније, Регија Пуља - Одјељење за туризам, економију, културу и територијални развој из Италије, Регија Молизе и Фондација културе из Молизе (Италија). Придружени партнери су Национални центар за кинематографију из Албаније и Фондација Грамсци, Пуља, Италија.


Министарство културе