Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

МКУ

мку

Министарство културе

МКУ

Министарство културе

 

>

У Министарству културе представљен роман „Ђурђе Црнојевић и жена му Изабета”: Прича из златног врта црногорске историје

У Министарству културе представљен роман „Ђурђе Црнојевић и жена му Изабета”:  Прича из златног врта црногорске историје
Датум објаве: 26.06.2020 14:52 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Роман „Ђурђе Црнојевић и жена му Изабета”, аутора Бошка Мијановића, представљен је синоћ у Министарству културе. Генерална директорица Директората за културно-умјетничко стваралаштво у Министарству културе Драгица Милић казала је да је литерарна обрада тема из наше славне прошлости увијек и занимљива и пожељна.

„То је пријемчив начин да се наш културно-историјски контекст и културна историја, представе и приближе широј јавности, стручној, лаичкој, читалачкој... Период владавине династије Црнојевић представља више него занимљиво литерарно полазиште, како због историјске интригантности саме епохе, тако и због интригантности биографија чланова ове владарске куће. Ипак, не може се рећи да је наша књижевност на прави начин одговорила на те за литературу увијек инспиративне изазове. Због тога радује појава једне фикцијско-документарне интерпретације догађаја из доба Црнојевића, која као централну тему има однос између Ђурђа Црнојевића и његове жене Изабете“, истакла је Милић.

Оцијенила је да овим дјелом Бошко Мијановић одговорно прилази градњи приче, поткрепљујући њен фиктивни слој документарним, што показује ауторово озбиљно истраживање историјске фактографије.
МКУ
„Издаваштво Матице црногорске овом публикацијом показује спремност да и у пољу фикције настави свој већ доказани рад на расвјетљавању нашег културног и историјског насљеђа“, оцијенила је Милић.

Према ријечима публицисте Марка Шпадијера, књига Бошка Мијановића представља имагинарни литерарни повратак на Ћипур, на Цетиње, који су Црнојевићи одредили као златан врт црногорске историје, који смо дужни да брижљиво узгајамо.

Осврћући се на јунаке Мијановићевог романа, како је напоменуо, послије Владимира и Косаре ово је вјероватно најинтригантнија црногорска љубавна сторија.

„Бошко Мијановић искористио је богату грађу о штампарији Црнојевића, проучио везе Цетиња са Котором и Венецијом тога доба и стекао сигурност у опису судбине Ђурђа као посљедњег владара Зете у односу на надирућу Турску и савезницу Венецију. Настојао је да вјерно реконструише прилике које су владале у земљи, однос Ђурђа са братом Стефаном који је постао експонент турске политике, покаже везе Црногораца са породицама у Котору и Венецији…Увео је у причу велики број личности са занимљивим и лустративним судбинама. У опису ноћи и дана, сумрака и свјетлости, сњегова и киша, тешких зима и јужине, препознаје се Цетињанин који је то доживио и безброј пута у очима имао Орлов крш, Влашку цркву, Ђиново брдо и Ловћен куда је водио Ђурђа и Изабету“, истакао је Шпадијер.

Професорица књижевности Маја Мартиновић-Кршић подсјетила је да одавно у нашој књижевности није било историјског романа, те зато дјело „Ђурђе Црнојевић и жена му Изабета“ треба топло поздравити.

Аутор романа Бошко Мијановић казао је да је већ пар година био преокупиран Црнојевићима.

„Често сам пролазио шетњом поред Манастира, на ком мјесту је некада био дворац Црнојевића, и јављало ми се питање како се оцјећала Изабета, дјевојка из племићке породице, која је у ову цетињску камену пусту удолину дошла из венецијанског сјаја. Тако сам ријешио да се вратим у тај период, да живим у њему и да пишем о лицима и догађајима који су му дали печат. Неке дјелове, мени доступних, докумената оживио сам, претварајући их у дијалог. Пратио сам путеве и мјеста којима су ишли и гдје су се налазили Ђурђе и Изабета“, казао је Мијановић.

Представљање романа „Ђурђе Црнојевић и жена му Изабета“ организовали су Министарство културе и Матица црногорска - Огранак Цетиње.

Министарство културе